Weltevreden (plantage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Weltevreden
Land Suriname
Waterlichamen Suriname
Produceert Koffieboon,
Hout
Beschreven op www.surinameplantages.com
Kaart
Plattegrond Weltevreden

Weltevreden was een koffieplantage aan de Commewijne in het district Commewijne in Suriname. De plantage lag stroomafwaarts naast de plantage Beekenhorst en stroomopwaarts naast de plantage Akkerboom.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De grond werd in 1745 uitgegeven aan Nicolaas Freher. Dit gebeurde nadat het fort Nieuw-Amsterdam klaar was en de gronden tussen dat fort en het fort Sommelsdijk beschermd werden. De gronden werden uitgegeven in een grootte van 500 akkers.

Na het overlijden van Nicolaas nam zijn zoon, die ook Nicolaas heette, de plantage over. In de volksmond (Sranantongo) heette de plantage Freerie of Freyrie. Van 1825 tot 1833 was de plantage in handen van C.L. Weissenbruch.

Daarna kocht Charles Schattenkerk, arts in Doetinchem, de plantage. In 1835 werkten er negen slaven en in 1842 en 1843 was dat aantal toegenomen tot respectievelijk 23 en 26. Na het overlijden van Van Halm in april 1849 werd de "Koffij-plantaadje Weltevreden met daartoe behoorende drie slavengebouwen en verder toebehoren" in februari 1850 per advertentie aangemerkt als te verkopen voor of op 15 januari 1851 en al op 20 mei 1850 te koop gezet door het "Departement Der Onbeheerde Boedels".

Bij de emancipatie in 1863 werken er nog twee slaven op Weltevreden. In 1891 werd er cacao verbouwd. Vanaf die tijd werd ook de school genoemd die op Weltevreden stond. In 1902 werkten er 23 arbeiders, waaronder 20 immigranten. Er was toen 15 hectare cacao en bananen in cultuur. Op de school zaten ongeveer vijftig kinderen.

Na die tijd werd er ook citrus geteeld. Als eigenaars waren toen bekend: Van der Schroeff en Thodlreg. De laatste eigenaar is de firma H.J. de Vries die er onder de naam N.V. Karpahl een moderne plantage van trachtte te maken.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Weltevreden, Suriname van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.