Saltzhalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je hebt gecontroleerd hebt of er geen auteursrechten worden geschonden, dan kun je dit sjabloon verwijderen.

Saltzhalen is een koffieplantage aan de Commetewanekreek in het district Commewijne in Suriname. Stroomopwaarts grenst zij aan Fortuin, stroomafwaarts aan Hooyland. De plantage is waarschijnlijk aangelegd door de Zwitser Pierre Miville. Hij kwam in 1700 als timmerman in Suriname aan. Wellicht heeft de naam Saltzhalen een relatie met de stad Poligny waar Miville vandaan kwam en waar in die tijd diverse zoutmijnen waren. Hij trouwt in 1714 met Maria Jansz. Zij was het jaar ervoor gemanumitteerd. Na zijn overlijden als gevolg van een slavenopstand op zijn plantage komt Saltzhalen in het bezit van Maria Jansz. Zij hertrouwt in 1720 met John Spies. Deze overlijdt in 1726 en Maria hertrouwt een jaar later met Frederic Coenraad Bossé. Deze is afkomstig uit Brunswijk en is in 1737 eigenaar van nog drie plantages: Ongelegen, Zorgvliet en Onverwacht. De laatste was samen met Saltzhalen in de volksmond bekend als Bossé.

Bossé overleed in 1742, Maria leefde tot 1753. De erfgenamen van Maria Jansz waren de zussen Elisabeth Samson, Nanette Samson en Catharina Opperman. De vrijgeboren Elisabeth trouwt in 1767 met Hermanus Daniel Sobre, het eerste huwelijk tussen een zwarte vrouw en blanke man in Suriname. Zij blijkt een zeer succesvolle zakenvrouw te zijn en wordt een bijzonder rijke vrouw. Na haar overlijden in 1771 gaan haar bezittingen (waaronder elf plantages) en diverse grote woningen in Paramaribo over naar haar zus en naar Sobre. Sobre mist echter het scherpe zakeninstinct van zijn vrouw en zit al snel diep in de schulden. Na zijn dood in 1784 blijkt het bezit zwaar met hypotheekschulden belast en Sobre's familie weigert de erfenis te aanvaarden. Het totale bezit komt daarop in handen van het negotiatiefonds van Marselis te Amsterdam. In 1793 behoort Saltzhalen nog tot de boedel H.D. Sobre. De andere helft van Saltzhalen is het eigendom van Nanette Samson, de zus van Elisabeth en een weduwe Tielman.

Saltzhalen is een grote plantage van 1066 akkers waar tot 1843 steeds koffie werd geteeld. In dat jaar werken er ongeveer 60 slaven. Enige tijd later wordt de plantage verlaten want bij de emancipatie in 1863 komt de plantage niet meer voor.