Tyronne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je hebt gecontroleerd hebt of er geen auteursrechten worden geschonden, dan kun je dit sjabloon verwijderen.

Tyronne of Thyronne is de naam van een voormalige koffieplantage in Suriname. Tyronne ligt in het district Commewijne aan de linkeroever van de rivier de Commewijne, tussen de plantages Spieringshoek en Beekenhorst en aan de monding van de Orleanekreek.

De plantage werd rond 1745 aangelegd door Stephanus Laurentius Neale. Deze was inmiddels bijzonder rijk geworden door zijn koffieplantages La Rencontre, De Nieuwe Levant en Nieuw-Mocha. Tyronne werd ingericht als een koffieplantage. In 1757 werd de plantage geïnventariseerd. Er stonden toen 16.000 koffieplanten en er werkten 24 slaven. De plantage was 628 akkers groot. Neale overleed in 1762. Zijn geadopteerde dochter Lorence Roos erfde Tyronne.

In 1793 werden de erven Neale als eigenaar vermeld en gouverneur Jurriaan François de Friderici als huurder. In 1821 en 1825 stond E. Volhard als eigenaar vermeld. Er werd toen nog steeds koffie verbouwd. Frederik Taunay was de volgende eigenaar. Hij deed blijkbaar niets met de plantage want deze stond in 1831 en 1835 als “verlaten” in de boeken. Hij verkocht de plantage in 1838 aan de gezamenlijke eigenaren van de buurplantage Spieringshoek; de erven van Jean Nepveu. Daarna stond de plantage dan ook vermeld als “aan Spieringshoek”.

In 1853 werden Spieringshoek en Tyronne gekocht door Jean Frouin en Theodore de Bray. Bray kocht in 1863 het aandeel van Frouin. In 1876 kocht hij bovendien de plantage Stolkertsvlijt en Buyslust In hetzelfde jaar nam Auguste de Bray, de zoon van Theodore, het beheer van de plantages over. Hij schakelde toen over op de verbouw van cacao. In 1887 richtte hij, samen met zijn familieleden, de N.V. West-Indische Landbouwmaatschappij Spieringshoek op. De maatschappij ging echter in 1905 failliet doordat de krullotenziekte de cacaocultuur vernietigde.

De plantage werd overgenomen door Jansje en Elisabeth Swijt en de echtgenoot van Jansje, Marinus Alfred de la Parra, die de N.V. Cultuuronderneming Spieringshoek opgericht hadden.