Fortuin (plantage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je hebt gecontroleerd hebt of er geen auteursrechten worden geschonden, dan kun je dit sjabloon verwijderen.

Fortuin is een suikerplantage aan de Commetewanekreek in het district Commewijne in Suriname. Stroomopwaarts grenst de plantage aan D' Eendragt en stroomafwaarts aan Slootwijk.

De plantage was begin 1700 in het bezit van de familie Craffort. In 1746 trouwt Anna Alexandria Craffort met Nicolaas Reynsdorp. Uit dit huwelijk wordt een dochter geboren die Johanna Maria genoemd wordt. De zus van Anna, Helena Francina, trouwt met Hermanus Laurens, de broer van Nicolaas. Beiden zijn de oprichter van de plantages Reynsdorp en Reynsfort. Reynsdorp en kompanen worden op de kaart van Alexander de Lavaux uit 1737 als eigenaar genoemd. De plantage heeft dan een oppervlakte van 1000 akkers. Na het overlijden van Hermanus hertrouwt Helena met J.S. des Borgnes, eigenaar van de nabijgelegen plantage D' Eendragt.

Nicolaas overlijdt in 1774 in Amsterdam. In 1798 staan dan ook de erven Nicolaas Reynsdorp als eigenaar te boek. Op de kaart van Moseberg uit 1801 is de plantage ondertussen al 1750 akkers. In 1821 wordt ook J.H. Brandt als eigenaar en administrateur vermeld. Brandt was daarvoor al directeur op plantage Reynsdorp. Fortuin wordt in de volksmond Bakki(e) genoemd en Reynsdorp: Pikien Bakki(e) (= klein Bakki(e)), wellicht een verwijzing naar deze Brandt. Van 1833 tot en met 1843 is het bezit verdeeld tussen Andreas Reynsdorp, de erven Brandt en de weduwen Johanna Maria Muysken-Craffort en Fabritius. Er werken in die tijd ongeveer 35 slaven, wat erg weinig is voor zo’n grote plantage. Een verklaring kan zijn dat een gedeelte van de plantage dan al niet meer in productie is, omdat er ook gesproken wordt over het Land van Fortuin.

Bij de emancipatie in 1863 werken er 123 slaven en wordt slechts vermeld dat er tientallen eigenaren zijn. Kort daarop wordt de plantage verlaten. De plantage Nieuwzorg wordt later aangekocht door de familie Tuinfort, een ex-slavenfamilie van Fortuin. In 1911 wordt de plantage aangekocht om er, samen met de plantage Slootwijk, een groot landbouwproject van te maken.