Nieuwe Aanleg (plantage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nieuwe Aanleg was een koffieplantage aan de Nickerie-rivier in het district Nickerie in Suriname.

De plantage lag stroomafwaarts naast de plantage l’Esperance en stroomopwaarts naast Standvastigheid. De plantage had een oppervlakte van 1.000 akkers en stond lang in de boeken als lot 10 en 11. De plantages aan de linkeroever van de Nickerie werden pas omstreeks 1825 aangelegd.

De Nieuwe Aanleg was in het bezit van “het Huis van Negotie Fa. Charbon en Zoon” dat gevestigd was in Amsterdam. Deze plantage was daarmee de enige in Nickerie waar het absenteïsme een rol speelde. De familie Charbon was afkomstig uit Treytorrens in Zwiterserland en vestigde zich omstreeks 1750 in Amsterdam. Naast het handelshuis bezat zij ook een hoeden- en zijdekousenfabriek in Amsterdam. De familie kocht voor hun zomerverblijf in Sassenheim het landhuis Rusthoff.

De familie bezat plantages in Berbice en later in Suriname. Zij bezaten ook de plantages Hamburg aan de Suriname, l’Esperance aan de Saramacca en Krappahoek. In 1857 werd de firma ook genoemd als administrateur in Europa van Providence, Waterloo en Hazard. Al deze plantages waren eigendom van de erfgenamen van James Balfour.

L'Esperance[bewerken]

L’Esperance was een koffieplantage van 500 akkers. De plantage was na 1825 aangelegd door landdrost G.H. van Kempen en lag aan de Nickerierivier, tussen Huntly en De Nieuwe Aanleg. In 1835 ging het eigendom over naar de ambtenaar Hermanus Johannes Braam. Deze verliet de plantage al snel en bracht de slaven over naar Botany Bay, die hij ook in zijn bezit had. De plantage werd daarna niet meer in gebruik genomen.

Standvastigheid[bewerken]

Standvastigheid was een kostgrond van 725 akkers. De grond lag eveneens aan de Nickerierivier, stroomafwaarts naast De Nieuwe Aanleg. De plantage was aangelegd door Lodewijk Abbensetz, die hem echter nooit in cultuur heeft gebracht. Ook Abbensetz kwam uit Berbice.