Nickerie (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nickerie-rivier, achter de markt in Nieuw-Nickerie
Brug nabij Groot Henar

De Nickerie is een rivier in het noordwesten van Suriname.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De rivier ontspringt in het Bakhuisgebergte in het district Sipaliwini en stroomt vervolgens naar het noorden waar hij voor een deel de grens vormt tussen de districten Coronie en in Nickerie. Daarna buigt de rivier naar het westen af, waarna hij via Wageningen en Nieuw-Nickerie uitmondt in de Atlantische Oceaan. Over het algemeen is het een smalle rivier. Hij is zo'n 50 meter breed, maar dicht bij de monding neemt dit toe tot circa 150 meter. Hij heeft wel een redelijke diepgang (ongeveer 20 meter).

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Veel landbouwers gebruiken water uit de Nickerie rivier om hun arealen en aanplanten te bevloeien. Rivierboten gebruiken de rivier vooral om rijst te vervoeren naar andere delen van het land. Dicht bij de monding in Nieuw-Nickerie is er een haven, waar vooral bacoven en rijst worden ingeladen in zeeschepen voor export naar andere landen. Kleinschalige visvangst draagt bij aan de economie van het district.

Bij Groot Henar is ten behoeve van de ontsluiting van de noordelijke Oost-Westverbinding een brug over de Nickerie gebouwd.[1] Nabij Kamp 52 is er een eenvoudige baileybrug, die deel uitmaakt van de zuidelijke Oost-Westverbinding.[2]

Expedities[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 19e eeuw en 1900 zijn door onder andere F. Voltz, H.F.C. ten Kate, C. van Drimmelen en H. van Cappelle expedities uitgevoerd om deze rivier in kaart te brengen en ander wetenschappelijk onderzoek te doen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • C.F.A. Bruijning en J. Voorhoeve (red.): Encyclopedie van Suriname. Elsevier, Amsterdam/Brussel 1977, p. 428.
  • Dr. H. van Cappelle: De binnenlanden van het District Nickerie: lotgevallen en algemeene uitkomsten van eene expeditie door het westelijk deel der Kolonie Suriname in September en October van het jaar 1900. Hollandia Drukkerij, Baarn, 1903.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]