Coronie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Coronie
District van Suriname Vlag van Suriname
Kaart van Coronie
Algemeen
Inwoners (2012) 3391
Hoofdstad Totness
Overig
Tijdzone UTC−4
ISO 3166-2 SR-CR
Detailkaart
Resorts van Coronie
Resorts van Coronie
Foto's
Palmendistrict
Palmendistrict
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Coronie is een district in het noordwesten van Suriname, met als hoofdplaats Totness. Het is qua inwoneraantal zowat het dunstbevolkte district van Suriname. Het district kent 3391 inwoners (2012) op een totale Surinaamse bevolking van ruim 500.000 mensen.

Algemeen[bewerken]

Vanaf 1808 kwamen Engelsen en Schotten naar Coronie om er plantages te stichtten, waarop zij vooral katoen lieten verbouwen. (Suriname was toen onder Brits bewind.) De dorpen Burnside, Friendship en Totness, de hoofdplaats, dateren uit die tijd. Op 10 oktober 1851 werd het district afgesplitst van het district Nickerie, dat bestond uit Neder-Nickerie (nu Nickerie) en Opper-Nickerie (nu Coronie).

In 1965 haalde Coronie het wereldnieuws omwille van de lancering van vier onderzoeksraketten, telkens één op 18, 21, 24 en 27 september. De lanceringen waren in de handen van speciaal hiervoor door de NASA opgeleide Nederlandse deskundigen en vonden plaats op een speciaal hiervoor geconstrueerd lanceerplatform, een eenvoudige blok beton van 20×20 meter. Doel van het onderzoek, een samenwerking van de Universiteit Utrecht en het KNMI, was het verrichten van zwaartekrachtmetingen en het onderzoeken van windstromen in de hoogste luchtlagen. Omwille van de enorme belangstelling van de plaatselijke bevolking, die niet door de enige politieman van het district in toom kon worden gehouden, werden de raketten dag en nacht door het koloniale leger bewaakt.[1][2]

De meeste Coronianen wonen in een aantal dorpjes op een dunne strook langs de kust, die aan de andere kant wordt begrensd door de grootste zoetwaterzwamp (moeras) in Suriname. Dwars door de dunne strook land langs de kust loopt de Oost-Westverbinding; een weg die van de grens met het oostelijke buurland Frans-Guyana naar de grens met het westelijke buurland Guyana leidt. Totness beschikt over een vliegveld

Coronie is uitermate vruchtbaar en staat in Suriname bekend om zijn kokospalmen. Uit de noten maakte men vroeger op grote schaal kokosolie, maar met die industrie is het al tientallen jaren gedaan. Tijdens het militaire bewind in de jaren tachtig besloot de met de militairen samenwerkende politieke partij PALU om de rijstbouw een impuls te geven. Tegenwoordig verbouwt men in Coronie rijst en allerlei grondvruchten en doet aan visvangst in de rijstakkers. Met name de kwi-kwi is zeer geliefd. Ook staat Coronie bekend om bijenteelt en honing. Er zijn ook veeboeren.

Het district Coronie wordt in De Nationale Assemblee vertegenwoordigd door twee gekozen parlementariërs. Gelet op het bevolkingsaantal kan in dit district met de minste stemmen een zetel behaald worden. Mede hierdoor wordt er vaker gepleit voor wijziging van het kiesstelsel.[bron?]

Waterhuishouding[bewerken]

Een belangrijk probleem voor de bewoners is het water. De zee spoelt met grote snelheid de kust weg waardoor de Oost-Westverbinding soms plaatselijk onder water komt te staan. De meeste mensen wonen aan deze weg. De kanalen die leiden van de zee naar de zwamp en naar de sluizen worden niet altijd even goed onderhouden. Bij de rijstvelden ten zuiden van deze weg ligt een dam die het water van de Coroniezwamp tegenhoudt. Dat water wordt gebruikt voor irrigatie van landbouwvelden. Niet iedereen is daar even blij mee. Een milieugroep in Coronie vindt dat er meer water uit de zwamp naar zee moet stromen omdat anders het gebied te brak wordt voor landbouwactiviteiten buiten de rijstvelden.[bron?] Al sinds de jaren negentig bestaan er plannen voor de vervanging van de uit klei bestaande zeedam door een hogere dam van sterker materiaal. Waterbouwkundigen maken luchtfoto's om de kustafslag in kaart te brengen.

Om het wateroverlastprobleem in Coronie tegen te gaan, worden er zeedijken aangelegd. Dit project, uitgevoerd de Nederlandse aannemer MNO, dient rond 2013 gereed te zijn.

Ressorten[bewerken]

Ressorten van Coronie

Coronie is onderverdeeld in drie ressorten:

De huidige ressorten bestaan uit een aantal kleinere plaatsen (voormalige plantages) gelegen aan de Oost-Westverbinding. Van oost naar west zijn dit:

Bekende Coronianen[bewerken]

Johan Kraag, oud-president van Suriname

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • C.F.A. Bruijning en J. Voorhoeve (red.): Encyclopedie van Suriname, Amsterdam en Brussel 1977, Uitg. Elsevier, pag. 129-131.
  • Fineke van der Veen, Dick ter Steege, Chandra van Binnendijk: Dromers, Doemdenkers en Doorzetter. Verhalen van mensen en gebouwen in Coronie, Amsterdam 2010, KIT Publishers.
  • Heinrich E. Helstone, Okke ten Hove, Wim Hoogbergen: Surinaamse Emancipatie 1863 Coronie, Amsterdam 2009, Rozenberg Publishers (Bronnen voor de studie van Suriname, deel 28).

Externe links[bewerken]