Naar inhoud springen

Bakkie (Suriname)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bakkie
plaats en ressort in Suriname Vlag van Suriname
Bakkie (Suriname)
Bakkie
Situering
District Commewijne
Coördinaten 5° 55′ NB, 54° 54′ WL
Algemeen
Inwoners
(2012)
447
Detailkaart
Kaart van Bakkie
Ressorten van Commewijne
 Alkmaar (zalmroze)
 Bakkie (geel)
 Margaretha (oranje)
 Meerzorg (blauw)
 Nieuw-Amsterdam (magenta)
 Tamanredjo (groen)
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Bakkie is een dorp en ressort gelegen in Suriname aan de rivier Commewijne in het district Commewijne. Het bevolkingsaantal bedroeg 447 in 2012 (541 in 2004).[1][2]

Zie Reijnsdorp voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De geschiedenis van Bakkie begon bij de uitgifte van de grond in 1744 aan Nicolaas Rejnsdorp, de eigenaar van plantage Fortuin. Dit gebeurde nadat het fort Nieuw-Amsterdam klaar was en de gronden tussen dat fort en het fort Sommelsdijk beschermd werden. De plantage kreeg de naam Reijnsdorp of Reynsdorp en was 1000 akkers groot.

Omstreeks 1902 werd de plantage Reijnsdorp aangekocht door het gouvernement en verkaveld in kleinlandbouwpercelen voor immigranten die hun contract hadden uitgediend. Zo is het dorpje "Bakkie" of "Baki" ontstaan. In het jaar 2000 was het een van de weinige nog bewoonde plaatsen langs de rivier. Sinds 2007 is Bakkie in ontwikkeling, het dorp wordt opgeknapt en er werd een grote betonnen aanmeersteiger in gebruik genomen. Hierdoor kan de grote postboot weer aanmeren, deze vertrekt elke vrijdag en zondag vanuit Waterkant in Paramaribo. Sinds enkele jaren is er ook een museum te Bakkie.

De sluis van Bakkie en omgeving in 1998

Volgens de volkstelling van 2012 telt het ressort Bakkie 447 inwoners, waarvan 216 Hindoestanen (48%) en 200 Javanen (45%).

Zie de categorie Bakkie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.