Sarmizegetusa Regia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dacië
Sarmiegetusa Regia

Sarmizegetusa was eertijds de hoofdstad van de Daciërs. Het Romeinse Rijk verklaarde de oorlog aan de Daciërs. Gevechten tussen beiden vonden plaats in 101-102 en 105-106. Traianus was destijds Romeins keizer en Decebalus de leider van de Daciërs. Traianus stichtte de Romeinse stad Sarmizegetusa na de verovering op Dacië in 108-110. Het werd de hoofdstad van het geromaniseerde Dacië, en de zetel van administratie en religie. De ommuurde stad omvatte 32,4 ha.

De hoofdstad van de Romeinse provincie Dacië was genoemd naar de vroegere Dacische hoofdstad en heette Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Het lag op 40 km afstand van Sarmizegetusa. Tegenwoordig heet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa gewoon Sarmizegetusa. De naam Sarmizegetusa ontstond ten tijde van keizer Hadrianus.

Sarmizegetusa hoorde bij de zes Dacische forten van het Orăștiegebergte.

Archeologie[bewerken]

Archeologische opgravingen legden de ruïnes van een amfitheater bloot, de belangrijkste constructie van het Romeinse Sarmizegetusa, dat plaats bood aan 5000 mensen. Ook ontdekten archeologen een forum, het Augustals paleis, enkele tempels, een aquaduct en privé-verblijven. Sarmizegetusa is dan ook niet voor niets de Roemeense plaats waar de meeste Romeinse artefacten zijn aangetroffen.

De Romeinse opgravingen van Sarmizegetusa behoren tot het Werelderfgoedlijst van UNESCO onder de inschrijving Dacische forten van het Orăștiegebergte.

De hier besproken archeologische sites bevinden zich in het district Hunedoara van het hedendaagse Roemenië.

Afbeeldingen[bewerken]