Naar inhoud springen

Saskia Holleman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saskia Holleman
Bram van der Lek naast de PSP-verkiezingsposter uit 1971 met Saskia Holleman
Algemene informatie
Geboren 20 mei 1945
Leeuwarden[1]
Overleden 10 juni 2013
Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep musicalactrice, advocate
Bekend van poster voor de PSP
Carrière
1967-1974 actrice
1970 fotomodel
1972 musicalactrice
1979-2010 advocate
Familie
Partner(s) Peter Verstegen
Portaal  Portaalicoon   Musical
Film

Saskia Holleman (Leeuwarden, 20 mei 1945Amsterdam, 10 juni 2013) was een Nederlands fotomodel, actrice en advocate. Ze werd in brede kring bekend door een PSP-verkiezingsaffiche.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Saskia Holleman zat in Rijswijk (Zuid-Holland) op school toen haar talent voor acteren al duidelijk werd. Na haar eindexamen ging ze naar de Akademie voor Kleinkunst, waar ze echter in 1967 wegens opstandig gedrag jegens de docenten werd weggestuurd. In hetzelfde jaar had ze een rolletje in de debuutfilm van Martin Scorsese, I call first. Ze figureerde daarna in diverse Nederlandse producties.

Holleman werkte op 4 augustus 1970 mee aan een fotoshoot voor Sekstant, het blad van de NVSH. In een weiland maakte Hendrik-Jan Koldeweij 150 foto's van een blote Holleman. In 1971 werd een van deze foto's gebruikt voor een – legendarisch geworden[2] – verkiezingsposter van de Pacifistisch-Socialistische Partij; kortweg PSP. Dit gebeurde echter buiten medeweten van Holleman. Zij dreigde naar de rechter te stappen, maar de zaak werd voor 1250 gulden afgekocht. De poster leidde tot Kamervragen. De PSP verloor bij de verkiezingen de helft van haar Kamerzetels.

In 1972 speelde Holleman de hoofdrol in de Nederlandse versie van de hippiemusical Hair, tot ze haar been brak.

Na haar studie rechten (1978) werkte Holleman 31 jaar als strafrechtadvocate, gespecialiseerd in 'de schlemielen van de kleine criminaliteit'. In de jaren tachtig was Holleman bestuurslid voor Nederland van Women’s World Banking, een organisatie die microkredieten gaf aan vrouwen in de Derde Wereld.

In 2011 werd de PSP-affiche door de bezoekers van de tentoonstelling De kiezer verleid verkozen tot "beste verkiezingsposter sinds 1918". Reeds ernstig ziek poseerde ze voor het affiche dat haar in Nederland beroemd had gemaakt.

Sinds 1972 was zij de levenspartner van Peter Verstegen. Zij hadden geen kinderen.

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Musicals[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hair, 1972, vrouwelijke hoofdrol

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Saskia Holleman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.