Satsumadori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Satsumadori
Vechter van Kagoshima
Satsumadori
Oorsprong Vlag van Japan Japan
Eigenschappen
Kleurslagen zwart (kuro), goudpatrijs (kisasa), zilverpatrijs (shirosasa), wildbruin (akazasa) en wit (shiroiro)
Gewicht haan 3,8 kg
Gewicht hen 2,8 kg
Jaarlijkse eierproductie 50
Kleur eierschaal wit tot beige
Eiergewicht 45 g
Vorm vechthoen
Kamvorm erwtenkam
Gebruik sport
Erkenning
Kleindier Liefhebbers
Nederland (NL)
erkend
Entente européenne erkend
Pluimveeclub van
Zuid-Afrika
erkend

De Satsumadori (薩摩鶏) is een oud Japans hoenderras, ontstaan in de prefektuur Kagoshima. Het is oorspronkelijk een vechthoen, dat vanwege de lange staart ook bij de langstaartrassen ingedeeld wordt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zover bekend, werd het ras voor het eerst in de Edoperiode beschreven in de toenmalige prefektuur Satsuma. De oorspronkelijke naam was Ojidori ("groot landhoen") en had betrekking op de relatieve grootte van de dieren. In 1943 werd het ras als Japans cultureel erfgoed erkend.[1] Nadat hanengevechten in Japan verboden werden, heeft het ras meer een rol als vleeshoen gekregen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het ras heeft de typische fiere houding van een vechthoen met een brede beenstand.[2] De kop is tamelijk klein met een erwtenkam. De loopbenen zijn vrijwel altijd geel, alleen bij de zwarte kleurslag grijs. Opvallend is de staart met lange veren en een breed uitwaaierende vorm. Deze waaiervorm berust op een mutatie, namelijk een dubbele staartaanzet.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

In de meeste Europese landen is het ras intussen erkend.[3]. In Nederland zijn zilverpatrijs en wildbruin, in België eveneens wit als kleurslag erkend.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]