Save the Children (organisatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een winkeltje van Save the Children in de Engelse plaats Constantine.
Een winkeltje van Save the Children in het Engelse dorp Porth Navas.

Save the Children is een internationale organisatie voor ontwikkelingssamenwerking en meer specifiek voor de bevordering van kinderrechten, die zich inzet voor het welzijn van kinderen wereldwijd. De organisatie speelt een grote rol bij internationale noodhulpverlening. Save the Children is in 1919 opgericht in Engeland. De organisatie bestaat inmiddels uit 30 onafhankelijke lidorganisaties verenigd in de Save the Children Associatie. Save the Children International (SCI) is de gezamenlijke uitvoeringsdienst voor internationale programma's. Van de dertig leden programmeren er 17 buiten hun eigen grenzen en maken daartoe gebruik van SCI. Daarnaast kennen de leden binnenlandse activiteiten die zij in eigen beheer uitvoeren. SCA is wereldwijd vertegenwoordigd in ca 120 landen.

Save the Children werkt aan het verbeteren van de levensomstandigheden en toekomstperspectieven van kinderen en jongeren. Dit doen ze door middel van onderwijs, gezondheidszorg, bescherming tegen misbruik en uitbuiting, economische ontwikkeling, voedselhulp en noodhulp. Hierbij is het uitgangspunt het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Save the Children is opgericht in Londen in 1919 door onderwijzeres Eglantyne Jebb. De leefomstandigheden na de Eerste Wereldoorlog waren behoorlijk slecht en vooral het lijden van kinderen greep Eglantyne erg aan. Ze besloot daarom een fonds op te richten om kinderen te helpen. Het fonds had veel succes, mede door een vernieuwende manier van fondsenwerving; het was het eerste goede doel dat paginagrote advertenties in kranten plaatste. Het groeide al snel uit tot een krachtige organisatie en al spoedig werd de volgende stap genomen: de oprichting van The Save the Children Alliance in Genève. In 1924 presenteerde Jebb haar visie op kinderrechten aan de Volkenbond, die daarover een verklaring aannam. Die vormde vervolgens de basis voor het Kinderrechtenverdrag (1990). Vandaag de dag bestaat de Save the Children Alliantie uit 30 onafhankelijke lidorganisaties.

Campagnes[bewerken | brontekst bewerken]

Begin maart 2010 is Save the Children gestart met de wereldwijde campagne: ‘Stop kindersterfte’. Deze campagne is erop gericht aandacht te vragen voor miljoenen kleine kinderen en pasgeboren baby’s die onnodig sterven aan ziektes als malaria en uitdroging bij diarree. Daarnaast voert Save the Children de campagne ‘Rewrite the Future’ waarmee basisonderwijs voor miljoenen kinderen in conflictgebieden mogelijk wordt gemaakt.

Met de campagne If London Were Syria werd in 2014 en in 2016 de benarde situatie van kinderen in de Syrische Burgeroorlog aan het licht gebracht. In februari 2019 vroeg de organisatie ook aandacht voor het lot van kinderen in oorlogsgebieden in het algemeen, met het rapport Stop the War on Children.[1]

Jaarlijks maakt de organisatie ook de stolen childhood report op. Deze jaarlijkse lijst rangschikt landen op vlak van hun score met betrekking tot de leefsituatie van kinderen.

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Save the Children Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties en heeft de Dutch Relief Alliance helpen oprichten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]