Scatsta Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scatsta Airport
Scatsta terminal.jpg
IATA: SCS ICAO: EGPM
Algemene informatie
Type Publiek
Plaats Shetland
Hoogte 25 m
Coördinaten 60° 26′ NB, 01° 18′ WL
Locatie in Verenigd Koninkrijk
Scatsta Airport (Verenigd Koninkrijk (hoofdbetekenis))
Scatsta Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
06/24 1360 meter asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Scatsta Airport is een commerciële regionale luchthaven op de Shetlandeilanden. Ze ligt in het noorden van Mainland, 31 km ten noorden van Lerwick en (in vogelvlucht) ongeveer 3 km ten zuidwesten van de grote olie- en gasterminal van Sullom Voe. Ze is de noordelijkste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk. Baltasound op het eiland Unst ligt nog noordelijker, maar dat vliegveld wordt enkel nog gebruikt voor ambulancevluchten en voor noodgevallen. Scatsta Airport dient vooral als steunpunt voor de offshore olie-industrie in de Noordzee.

Geschiedenis[bewerken]

De bouw van het vliegveld begon in 1940. Er werden twee startbanen aangelegd, een van 1300 meter lengte en een van 1380 meter. Het werd een basis voor gevechtsvliegtuigen van de Royal Air Force, die de nabijgelegen vliegbootbasis moesten beschermen. Het vliegveld werd in 1942 in gebruik genomen. Onder de startbanen werden zogenaamde "pipe mines" aangelegd, buizen gevuld met explosieven. In het geval de vijand dreigde het vliegveld te bezetten zou men het daarmee opblazen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het niet meer gebruikt. Maar in 1978 werd het vliegveld weer in gebruik genomen, ditmaal als civiele luchthaven om de bouw van de nabijgelegen Sullom Voe-olieterminal te ondersteunen. Sullom Voe was toen een van de grootste werven in Europa, waar meer dan 5000 man werkzaam was. De "pipe mines" werden onschadelijk gemaakt maar de buizen bleven op hun plaats. Eén van beide startbanen (06/24) werd opgeknapt, de andere werd gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen en helikopters.

Nadat de bouw van de terminal voltooid was verminderde de trafiek en in 1995 leek het erop dat het vliegveld opnieuw zou sluiten. Maar omdat de operaties voor de olie-industrie vanaf het vliegveld Baltasound in die periode werden afgebouwd werd beslist om ze over te brengen naar Scatsta. De buizen van de "pipe mines" werden nu wel verwijderd en de startbaan verlengd.

Huidig gebruik[bewerken]

Tegenwoordig is Scatsta Airport de bestemming voor het personeel van de Sullom Voe-terminal en vooral een overstapplaats voor personeel en vracht dat verder naar de productieplatformen in de Noordzee wordt gevlogen per helikopter. In het kleine terminalgebouw zijn kleedkamers voorzien waar dit personeel de speciale overlevingspakken kan aantrekken alvorens verder te vliegen. Er is overigens geen bar in het gebouw en er is ook geen bus- of taxidienst van en naar de luchthaven. Er is ook geen taxibaan voor de vliegtuigen; taxiën moet gebeuren op de startbaan.

Er zijn geen lijnvluchten op Scatsta; enkel chartervluchten in opdracht van de olie-industrie. Toch wordt het vliegveld intensief gebruikt. Meer dan 100.000 personen worden jaarlijks naar en van de productieplatformen gevlogen. In 2010 waren er 12.731 vliegbewegingen en passeerden er 279.442 passagiers.[1] Daarmee is Scatsta de vijfde drukste luchthaven van Schotland, na Aberdeen Airport, Edinburgh Airport, Glasgow Airport en Prestwick Airport..

Anno 2011 worden de vluchten uitgevoerd door Eastern Airways met drie Saab 2000s, die tot viermaal per dag heen en weer vliegen naar Aberdeen Airport, en door Bristow Helicopters met Sikorsky S-92s die tot 60 vluchten per dag uitvoeren.[2]

Externe links[bewerken]