Schaarbaankegelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schaarbaankegelen

Schaarbaankegelen is een voorloper van het bowlen die in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Italië, Brazilië en Argentinië beoefend wordt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kegelen is een oud werpspel dat al bij de Egyptenaren, bij de Romeinen en tijdens de Middeleeuwen populair was. Er werd niet alleen gekegeld in herbergen, maar ook op de kegelbaan in de kasteeltuin. Door de immigratiegolf van Europeanen naar de Nieuwe Wereld kwam het kegelspel uiteindelijk ook in Amerika terecht. Daar ontstond het bowling. Bij bowling werden 10 kegels (tegenover 9 bij het traditionele kegelen) opgesteld in een driehoek (tegenover de ruitvorm bij het traditionele kegelen). Bowling wordt nu nog steeds met tien kegels gespeeld en is in deze vorm naar Europa teruggekeerd. Ondertussen bleven verschillende traditionele kegelspelen zoals het schaarbaankegelen in Europa verder leven.

Kegels en ballen

Spel en materiaal[bewerken | brontekst bewerken]

Ook het traditioneel kegelen is uitgegroeid tot een serieuze wedstrijdsport. Schaarbaankegelen vraagt vooral lichaamsbeheersing, behendigheid en kracht in de schouders, armen en benen. Een schaarbaan is 19 meter lang en loopt achteraan uit in een verbreding of schaar waar negen kegels in ruitvorm staan opgesteld. Het doel is de om de kegels om te werpen door er een kunststof kegelbal zonder gaten naar te rollen. Er bestaan twee werpmethodes: volle bos en afruimen. Bij volle bos komen na elke worp alle negen kegels terug. Bij afruimen moeten alle kegels (behalve de middelste) onderuit gaan vooraleer een nieuwe set van negen kegels wordt geplaatst.

Spelregels[bewerken | brontekst bewerken]

Men speelt series van 15 of 25 ballen. Na een serie met volle bos komt een serie afruimen. Tijdens een serie is het verplicht de voorste kegel of links of rechts te raken. Dit noemt men 'de verplichte poort spelen'. Men wisselt de poort bij elke serie. Naargelang de categorie speelt men 100 of 120 ballen na elkaar. Elke omgeworpen kegel telt voor één punt. De winnaar is diegene met het hoogste aantal punten na het spelen van alle ballen. Schaarbaankegelen gebeurt per leeftijdscategorie (jeugd, junioren, dames, heren, senioren). Voor kinderen zijn er kleinere ballen. Ook rolstoelgebruikers kunnen deze kegelsport beoefenen. Naast het individueel Vlaams en het individueel Belgisch Kampioenschap, die het hoogst aangeschreven staan bij de kegelaars, zijn er ook de belangrijke interclubcompetities met wekelijkse wedstrijden en diverse clubtornooien.

Trefpunt[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlaamse Kegelsportfederatie (VKF) vertegenwoordigt het kegelen in Vlaanderen. Indoorbanen vinden we in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De VKF is aangesloten bij VlaS. Schaarbaankegelen is ook populair als competitiesport in Wallonië en de Oostkantons. In het buitenland treffen we de sport aan in Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Italië, Brazilië en Argentinië. VKF publiceert tweemaandelijks het tijdschrift 'Kegelkoerier'.