Schietpartij bij de Grover Cleveland Elementary School op 29 januari 1979

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De schietpartij bij de Grover Cleveland Elementary School was een gebeurtenis op 29 januari 1979 in San Diego, Verenigde Staten, waarbij een zestienjarig meisje met een geweer acht kinderen en een politieagent verwondde en twee volwassenen doodde.

Gebeurtenis[bewerken | brontekst bewerken]

Spencers gevangenisfoto uit 1996

Brenda Ann Spencer (San Diego, 3 april 1962), een toenmalig zestienjarig meisje, woonde bij haar ouders tegenover de Grover Cleveland basisschool. Op de desbetreffende dag schoot zij vanuit haar ouderlijk huis lukraak op kinderen en volwassenen op de speelplaats van een basisschool.

Toen het drama na zes uur voorbij was en naar haar motieven gevraagd werd, antwoordde ze "ik houd niet van maandagen, dit brengt tenminste wat leven in de brouwerij".[1] Verder zei ze nog dat ze niet echt een reden had en dat het gewoon een hoop lol was en dat de kinderen wel een groep eenden leek, zodat het volgens haar heel gemakkelijk geweest was om ze neer te schieten ("It was just like shooting ducks in a pond").[2]

Later beweerde ze onder de invloed te zijn geweest van alcohol en PCP.

Veroordeling[bewerken | brontekst bewerken]

Spencer pleitte schuldig aan tweemaal moord en geweldpleging met een dodelijk wapen, en kreeg een gevangenisstraf van 25 jaar per geval, een straf die ze nog steeds uitzit in het California Institution for Women in Corona, Californië.

Brenda Ann Spencer is, sinds zij vastzit, vier keer geëvalueerd voor voorwaardelijke invrijheidstelling, voor het laatst in augustus 2009. Dit werd elke keer afgewezen.[3] Op zijn vroegst in 2019 kan zij opnieuw een aanvraag tot voorwaardelijke invrijheidstelling indienen.[4] Heeft ze in 2019 weer een aanvraag tot voorwaardelijke invrijheidstelling ingediend? Dat wordt namelijk niet vermeld.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Spencer had het geweer waarmee ze haar daad pleegde gekregen met de kerst.[1]
  • Haar misdaad, haar gebrek aan spijt en het feit dat ze geen fatsoenlijke verklaring voor haar daad had, vormden de inspiratie voor het nummer I Don't Like Mondays van de Boomtown Rats, geschreven door zanger Bob Geldof.[5] Het nummer werd in de jaren tachtig door veel radiostations op maandagen gedraaid, en werd in 2001 gecoverd door Tori Amos.