Schloss Ambras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schloss Ambras
Het Schloss Ambras, met op de voorgrond de Spaanse zaal
Locatie Innsbruck, Oostenrijk
Coördinaten 47° 15′ NB, 11° 26′ OL
Algemeen
Stijl renaissancestijl
Eigenaar Republiek Oostenrijk
Gebouwd in 1563
Website https://www.schlossambras-innsbruck.at/
De Spaanse zaal
Kaart
Schloss Ambras (Oostenrijk)
Schloss Ambras
Het Schloss Ambras op een ets van Matthäus Merian
Façade op het binnenhof

Schloss Ambras is een kasteel in Amras, een stadsdeel van Innsbruck, de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

Het Schloss Ambras is een dependance van het Kunsthistorisches Museum Wien in Wenen. Het kasteel werd in renaissancestijl gebouwd door Aartshertog Ferdinand II van Oostenrijk (1529-1595), die hier zijn portret- en harnasverzameling onderbracht. Aartshertog Ferdinand II was een van de belangrijkste verzamelaars van de Habsburgse familie. Hij stichtte de prachtige collecties van het kasteel van Ambras en gaf opdracht tot de bouw van een museum om ze onder te brengen in de kamers van het "Unterschloss)" (lager gelegen kasteel), die werden gebouwd volgens de meest vooruitstrevende ideeën van zijn tijd. De drie wapenkamers en de Kunst- en Wunderkamer zijn vanaf het begin als museum ontworpen en gebruikt. Schloss Ambras Innsbruck is daarmee vandaag de dag het oudste museum ter wereld.

Naast de merkwaardige verzamelingen (kunst- en rariteitenkabinet) is de bezienswaardige, 43 meter lange Spaanse zaal te vinden. Een ander pronkstuk is de Habsburger Porträtgalerie in het bovenkasteel. Een permanente tentoonstelling is gewijd aan Philippine Welser, de vrouw van Ferdinand II. In de zomer worden in het kasteel concerten georganiseerd. Rondom Schloss Ambras ligt het Schlosspark, een tuin aangelegd in Engelse stijl.

De eerste zilveren Euroherdenkingsmunt van Oostenrijk toont dit kasteel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plek van het huidige Slot Ambras stond aanvankelijk de burcht van de graven van Andechs, waarvan thans niets meer over is. Hun voorvaders zouden hier reeds in de 10e eeuw ad umbras (in de schaduw) hebben gewoond. In 1133 werd de burcht door Hendrik de Trotse vernield, om honderdvijftig jaar later weer te worden opgebouwd. De laatste graaf uit het geslacht Andechs, Otto II van Meranië, was getrouwd met Elisabeth, de dochter van graaf Albert IV van Tirol. Na de dood van Otto in 1248 verkreeg Albert al diens grondgebied. In 1253 stierf ook Albert en viel Ambras ten deel aan de tweede echtgenoot van Elisabeth, Gebhard VII van Grögling-Hirschberg. Elisabeth stierf echter in 1256 zonder kinderen, zodat Meinhard I van Tirol, de echtgenoot van Adelheid, de andere dochter van Albert IV, Ambras erfde. Na de dood van de laatste nakomeling uit het huis Gorizia, Margaretha Maultasch, ging het kasteel in 1363 over naar het huis Habsburg.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Josef Garber, Schloß Ambras. Wenen, Augsburg, 1928
  • Elisabeth Scheicher, Schloss Ambras und seine Sammlungen (Schnell & Steiner, Kleine Kunstführer, 1228). Regensburg, 1981
  • Franz Weller, Die kaiserlichen Burgen und Schlösser in Wort und Bild Aufgrund von Quellenwerken dargestellt Hofburg zu Wien über Augarten, Belvedere, Prater ...Gödöllő, Ischl ...bis über Miramar sind alle kaiserlichen Schlösser erklärt dagelegt. k.k. Hof-Buchdruckerei, Wien (1880). ISBN 0003221717
Zie de categorie Schloss Ambras van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.