Schloss Finckenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schloss Finckenstein
( Alexander Duncker, 1866)
Schloss Finckenstein in 2006

Schloss Finckenstein was een slot in het gelijknamige dorp Finckenstein (pools: Kamieniec) in Oost-Pruisen. Sinds 1945 behoort Finckenstein toe aan Polen en valt onder de Poolse woiwodschap Ermland-Mazurië.

Tussen 1716 en 1720 werd het barokke slot in opdracht van Albrecht Konrad Finck von Finckenstein door John von Collas gebouwd en bleef tot 1782 in bezit van de familie Finck von Finckenstein. Daarna was het eigendom van de Burggraaf van Dohna-Schlobitten tot begin 1945.

Aan het begin van de 19e eeuw werd het slot beroemd doordat Napoléon er enige tijd verbleef. Tijdens de Vierde Coalitieoorlog, van april tot juni 1807, gebruikte hij het slot als hoofdkwartier. Toen hij het slot voor de eerste keer zag zei hij: „Enfin un château“. Hier werd op 4 mei 1807 ook het Verdrag van Finckenstein tussen Frankrijk en Perzië ondertekend. Napoléon bracht zijn tijd op Schloss Finckenstein door met de poolse gravin Maria Walewska. Hierover werd in 1937 in Hollywood de speelfilm Conquest gemaakt met Greta Garbo en Charles Boyer in de hoofdrollen.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, op 22 januari 1945, werd het slot in brand gestoken door het Rode Leger. Tegenwoordig is het slot een ruïne.

Weblinks[bewerken]