Schoolplicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schoolplicht is een wettelijke verplichting voor kinderen om vanaf een bepaalde leeftijd een school te bezoeken. Deze plicht moet worden uitgevoerd door de opvoedingsgerechtigden, meestal de ouders. Schoolplicht moet niet worden verward met leerplicht, die wel de verplichting oplegt om onderwijs te volgen, maar geen verplichtend bezoek aan een school of andere vorm van onderwijsinstelling. Vaak worden beide begrippen echter door elkaar gebruikt.

Nederland kent sinds 1969 bijna volledige schoolplicht, daar thuisonderwijs sindsdien in principe verboden is. Op bepaalde gronden kan hier echter vrijstelling voor worden aangevraagd, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van zogenoemde richtingbedenkingen; dat de ouders geen school in hun omgeving kunnen vinden die overeenkomt met hun eigen levensovertuiging.

Vlaanderen kent geen volledige schoolplicht. Als een van de thuisblijvende ouders kan aantonen over onderwijskundige vaardigheden te beschikken of een privé-leraar in de arm neemt, kan ook aan de leerplicht worden voldaan door huisonderwijs. De ouders moeten echter aantonen het te kunnen bekostigen en de onderwijsinspectie controleert of het onderwijs naar behoren plaatsvindt.