Schrijfhaak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schrijfhaak

Een schrijfhaak is een stuk handgereedschap en wordt vaak verward met de blokhaak en winkelhaak.

De schrijfhaak bestaat uit een blok en een dunner blad of veer. Beide staan in een vaste hoek van 90 graden haaks ten opzichte van elkaar. De veer is minimaal twee keer zo lang als het blok en is voorzien van een maatverdeling, vaak in mm of cm. Met een schrijfhaak kan een haakse hoek worden afgetekend, of een bestaande hoek op haaksheid gecontroleerd worden. Meestal is het blok op het punt van bevestiging met het blad afgeschuind onder een hoek van 45 graden zodat er ook onder verstek kan worden afgetekend. Doorgaans is de schrijfhaak uitgevoerd in metaal.

Alternatieve methode[bewerken]

Als geen winkelhaak voorhanden is, kan de "3-4-5" methode worden toegepast. Met deze methode zet men een rechte driehoek uit. De haakse hoek bevindt zich tussen de aanliggende (3) en overstaande (4) zijden. De schuine (5) zijde is hiervoor onmisbaar. Vroeger gebruikte men een touw met 11 knopen op gelijke afstand van elkaar. Door de knopen in een driehoek te leggen met 3, 4 en 5 delen per zijde, kon een rechte driehoek worden uitgemeten. Dat de hoek daadwerkelijk recht is, kan worden bewezen met de omgekeerde stelling van Pythagoras.

Elk veelvoud van 3-4-5 werkt. "60-80-100" bijvoorbeeld is een praktische variant als een duimstok van 100 cm beschikbaar is. In dit geval bevindt de haakse hoek zich tussen de zijden van 60 en 80 cm, want: 60/20=3, 80/20=4 en 100/20=5.

Variabele hoeken[bewerken]

Een schrijfhaak voor variabele hoeken heet een zweihaak of zwaaihaak.

Zie ook[bewerken]