Screencast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een screencast is een digitale opname van de achtereenvolgende beelden die op het beeldscherm te zien zijn, door gebruik te maken van speciale software. Dit levert vaak een betere beeldkwaliteit op dan als men daadwerkelijk het scherm filmt.

Vaak zijn screencasts voorzien van commentaar van de maker. De naam screencast dateert van 2004, maar het maken van screencasts gebeurt al sinds 1993. Softwarefabrikant Lotus was de eerste met screencastsoftware.

Een screenshot is als het ware een foto van wat er op het beeldscherm is te zien. Een screencast is in essentie een filmpje van wat een computergebruiker ziet op zijn beeldscherm. De eerste screencastsoftware produceerde grote bestanden die miniem waren te bewerken. Hedendaagse software, zoals Camtasia voor de personal computer en Screenflow voor Apple-computers bijvoorbeeld, heeft veel functies en maakt compacte bestanden.

Screencasts worden vooral gebruikt voor het uitleggen van software en door gamers. Softwareproducenten kunnen met screencasts eenvoudig hun nieuwe producten tonen. Er zijn verschillende podcasts gestart met softwarecursussen die gebruikmaken van screencasting.