Screenreader

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een screenreader (Engels voor "schermlezer") is een extern softwareprogramma dat de tekst van andere software kan voorlezen, en soms de software met stem kan besturen.

Screenreaders worden voornamelijk gebruikt door blinden of zeer slechtziende mensen, bijvoorbeeld in combinatie met webbrowsers. De screenreader kan die mensen dan helpen om op het World Wide Web te surfen.

De keuze voor een bepaalde screenreader is gebruiker en situatie afhankelijk. Vooral in zakelijke omgevingen is het belangrijk om eerst een werkplekanalyse uit te voeren om vast te kunnen stellen welke programma's er worden gebruikt. Tijdens een dergelijk onderzoek komt naar voren of er sprake is van lokaal geïnstalleerde software, virtuele omgevingen en/of webgebonden applicaties. De complexiteit van een werkplek stelt hoge eisen aan een screenreader en of er scripting nodig is om alles goed aan de praat te krijgen en te houden. Op basis van de analyse zal de keuze gemaakt worden voor de best geschikte screenreader.

Recentelijk zijn er webbrowsers uitgekomen die screenreader-functionaliteit ingebouwd hebben, zoals de Opera/IBM 'multimodal' browser.

In 2004 kondigde Apple aan om screenreader-functionaliteit in een toekomstige versie van Mac OS X in te bouwen onder de naam VoiceOver.

Sinds begin 2007 bevat de desktopomgeving GNOME standaard de opensource-screenreader Orca.

Externe links[bewerken]