Scythische Suite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Scythische Suite
Componist Sergej Prokofjev
Soort compositie orkestsuite
Gecomponeerd voor orkest
Opusnummer 20
Compositiedatum 1915
Première 3 januari 1916
Duur 20 minuten
Vorige werk Vioolconcert nr. 1
Volgende werk Chout
Oeuvre Oeuvre van Sergej Prokofjev
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

De Scythische Suite, opus 20 is een orkestsuite van de Russische componist Sergej Prokofjev geschreven in 1915.

Muziekstuk[bewerken]

De compositie is verdeeld in 4 delen en heeft een duur van ongeveer 20 minuten:

  1. Aanroeping tot Veles en Ala - Barbaarse en kleurrijke muziek welke de Scythische aanroeping van de zon verwoordt.
  2. De kwaadaardige God en de dans van de heidense monsters - Wanneer de Scythen een offer brengen aan Ala, dochter van Veles, maakt de kwaadaardige God een gewelddadige dans omringd door zeven monsters.
  3. Nacht - De kwaadaardige God doet Ala pijn. De Maagden van de Maan dalen af om Ala te troosten.
  4. De glorieuze uittocht van Lolli en de Cortège van De Zon - De held Lolli komt Ala redden. De Zonnegod helpt hem de kwaadaardige God te verslaan. Een overwinning wordt behaald en de suite eindigt met een muzikaal plaatje van de opkomst van de zon.

Geschiedenis[bewerken]

Prokofjev schreef de muziek voor het ballet Ala i Lolli wat over de Scythen handelt. De partituur werd geschreven op de woorden van de Russische dichter Sergej Gorodetski. De Russische choreograaf Sergej Diaghilev toonde echter geen interesse in het ballet van Prokofjev waardoor Prokofjev zich genoodzaakt zag het ballet om te werken in een orkestsuite. De geplande première van het werk werd afgeblazen omdat er niet aan een voldoende orkestbezetting kon worden voldaan. Veel musici waren opgeroepen om mee te strijden in de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat er geen première had plaatsgevonden wist muziekcriticus Leonid Sabaneyev een slechte recensie over het werk te produceren. Prokofjev deed deze recensie dan ook af als een hersenspinsel van Sabaneyev aangezien de enige partituur van het werk in zijn handen was. De daadwerkelijke première vond plaats in het Mariinskitheater te Sint-Petersburg op 3 januari 1916. Prokofjev dirigeerde zelf.

Referenties[bewerken]