Sea-based X-band Radar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sea-Based X-Band Radar tijdens de aanloop van Pearl Harbor op 9 januari 2006 op weg naar Adak Island, Alaska, getransporteerd door de MV Blue Marlin.

Sea-based X-Band Radar is een drijvend radarstation, bedoeld om ballistische raketten te detecteren. Het is een onderdeel van het Missile Defense Agency (MDA) van de Verenigde Staten.

Specificaties[bewerken]

  • Lengte: 116 meter
  • Hoogte: 85 meter van kiel tot de top van de radarkoepel
  • Kosten: $900 miljoen
  • Bemanning: ongeveer 75
  • X-Band Radar Range: 2.000 km

De Sea-Based X-Band Radar is geplaatst op een 5e generatie half-afzinkbaar platform, uitgerust met dynamic positioning dat in Rusland is gebouwd naar een Noors ontwerp. De ombouw vond plaats op de AMFELS werf in Brownsville, Texas. De radar werd gebouwd en op het platform geplaatst op de Kiewit werf in Ingleside, Texas, vlakbij Corpus Christi.

Radar[bewerken]

De radar bestaat uit vele kleine radomes en een enkele phased-array, 1800 ton wegende X-band radar antenne. De radar heeft een oppervlakte van 384 vierkante meter, meer dan 30.000 transceivers die in een ruime configuratie zijn geplaatst. Deze configuratie maakt de zeer lange afstandswaarneming mogelijk die nodig is voor Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) om een ballistische raket in midvlucht te detecteren. De radar heeft meer dan één megawatt vermogen nodig.

De radar is afgeleid van de radar die gebruikt in het Aegis combat system en maakt deel uit van het gelaagde Ballistic Missile Defense (BMDS) programma van het Amerikaanse National Missile Defense. Een belangrijk verschil met Aegis is dat SBX gebruikmaakt van de X-band. Aegis gebruikt de S-band en de Patriot gebruikt de C-band. Het platform is ontworpen en gebouwd door Raytheon Integrated Defense Systems voor Boeing, de hoofdaannemer van het project.

MDA[bewerken]

Het platform maakt deel uit van het mid-phase missile defense systeem dat wordt ontplooid door de MDA. Doordat het platform zeegaand is, kan het ingezet worden waar nodig. Vaste radars hebben een beperkt bereik door de kromming van de Aarde.

Het is gestationeerd bij Adak Island in Alaska, maar kan de Grote Oceaan doorkruisen om inkomende ballistische raketten te detecteren.


Referentie[bewerken]

Big rigs: Large, powerful radar systems underpin U.S. missile-defense efforts, Goodman, Glen W., C4ISR pp. 26-28, March 2006.

Externe links[bewerken]