Seastar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige vliegtuig, zie AAC SeaStar. Voor het zeedier, zie zeester

Seastar is een Belgisch consortium van Electrawinds en de divisie Power@Sea van de baggergroep Deme dat een windmolenpark bouwt in de Noordzee. Dit windmolenpark ligt tussen de Lodewijkbank en Blighbank[1]. Het park zal ten minste 245 MW aan turbines bevatten.

De aanloop voor dit windmolenpark was moeilijk. In april 2011 werd de concessie voor de tweede maal ingetrokken.[2] In februari 2011 merkte de Raad van State op dat de concessie niet verenigbaar was met een vergunning voor de aanleg van onderzeese kabels die voor hetzelfde gebied werd verleend. In maart 2014 werd alsnog een bouw- en exploitatievergunning toegewezen voor Seastar.

Met de verleende vergunningen kan Seastar de bouwplannen concretiseren en de financiering van het project afronden. Seastar streeft ernaar het park in 2018 in gebruik te nemen en de totale investering wordt geraamd op 910 miljoen euro.[3] Het windmolenpark zal een totaal opgesteld vermogen krijgen van minimaal 246 MW en maximaal 432 MW en het aantal windturbines zal tussen 45 en 61 stuks liggen.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]