Seiko Epson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seiko Epson Corporation
セイコーエプソン株式会社
Seiko Epson
Hoofdkantoor van Seiko Epson
Hoofdkantoor van Seiko Epson
Oprichting 1942 (als Daiwa Kogyo, Ltd.)
Hoofdkantoor Suwa, Japan
Werknemers 87.626
Industrie Elektronica
Website epson.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Seiko Epson Corporation (Japans: セイコーエプソン株式会社 Seikō Epuson Kabushiki-gaisha), beter bekend als Epson, is een Japans technologiebedrijf dat een van de grootste printers-makers is. Epson maakt onder andere inkjet-, matrix-, laserprinters, scanners en computers. Het hoofdkantoor staat in Suwa, vlak bij Nagano. Seiko Epson is een van de drie bedrijven van de Seiko Group.

In 1981 was Epson tevens (tijdelijk) zelfstandig computerproducent met ontwerpen uit eigen huis. Het bedrijf introduceerde met de HX-20 de eerste echt 'portable' personal computer in A4-formaat. Hoewel er al eerder draagbare computers waren verschenen als de Grid en de Osborne, stonden deze door hun grootte en gewicht destijds bekend als 'luggables' ('sjouwbaren'). De HX-20 daarentegen gaf door zijn handzame formaat en ingebouwd mini-beeldscherm echter de aanstoot voor de ontwikkeling van wat later bekend werd als 'laptop'- of 'notebook'-computers. De HX-20 werd daardoor achteraf bekend als de eerste laptop ter wereld.

De computer was uitgerust met enkele opmerkelijke details als een ingebouwde miniatuurprinter en tal van aansluitingen voor randapparatuur. Korte tijd later, rond 1983, werd het uiterst bescheiden succes van de Epson-laptops echter overvleugeld door de verkoopresultaten van de populaire Tandy Model 100.

Externe links[bewerken]