Septentrio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Septentrio N.V.
Logo
Oprichting 2000
Sleutelfiguren Antoon De Proft, ceo
Hoofdkantoor Leuven, België
Werknemers 100 (2017)
Producten GNSS-ontvangers
Website www.septentrio.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Septentrio is een ontwerper en fabrikant van satellietnavigatieontvangers die bedoeld zijn voor gebruik van meerdere frequenties, voor nauwkeurige toepassingen. Het bedrijf levert hoofdzakelijk OEM-borden en modules bestemd voor de integratie in navigatie-toestellen. De technologie is bedoeld voor professionele gebieden zoals landmeting, mobile mapping, geautomatiseerde regeltechnieken voor voertuigen (machine control), nauwkeurige landbouw, zee- en luchtvaart, bouwindustrie en tijdmeting.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Septentrio N.V. werd opgericht door Peter Grognard in Leuven, België, in januari 2000 als een spin-off van Imec, het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica en nanotechnologie. In 2007 werd het bedrijf door het Belgische zakenblad Trends een Trends Gazelle Ambassador-onderscheiding toegekend voor technische innovatie en de snelle groei.[1], gevolgd door de GPS World Products Leadership Award in 2013[2] en in 2018[3].

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdkwartier bevindt zich in Leuven, België. Voor Noord- en Latijns-Amerika is er een kantoor in Torrance (Los Angeles), USA. Voor activiteiten in Azië zijn er kantoren in Shanghai, China en in Yokohama, Japan.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

AsteRx1, eerste Galileo-ontvanger

De onderzoeksafdeling ontwikkelt eigen chips, elektronica, software en algoritmen. Het intellectueel eigendom van het bedrijf bestaat uit APME[4], een methode om de meerwegontvangst-effecten te onderdrukken, ambiguity fixing-algoritmen gebaseerd op de LAMBDA-methode, en uit RAIM-methoden.

Septentrio's ontvangers werden door ESA gebruikt om de eerste Galileo-signalen van de GIOVE-A-satelliet te tracken. De experimentele signalen van het Chinese Compass-navigatiesysteem werden ook het eerst door hun ontvangers opgespoord en onderzocht.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]