Sergej Aleksandrovitsj van Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grootvorst Sergej Aleksandrovitsj van Rusland

Sergej Aleksandrovitsj Romanov (Russisch: Сергей Александрович Рома́нов) (Sint-Petersburg, 11 mei (O.S. 29 april) 1857Moskou, 17 februari (O.S. 4 februari) 1905), grootvorst van Rusland, was de vijfde zoon van tsaar Alexander II. Hij was de jongere broer van tsaar Alexander III, die Alexander II opvolgde en Nicolaas II voorging.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 juni 1884 trouwde Sergej met Elisabeth van Hessen-Darmstadt, de tweede dochter van groothertog Lodewijk IV van Hessen-Darmstadt en prinses Alice, de tweede dochter van koningin Victoria van Groot-Brittannië. Elisabeth was ook de oudere zus van prinses Alice, die als Alexandra Fjodorovna trouwde met tsaar Nicolaas II. Sergej en Elisabeth bleven kinderloos.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Sergej vervulde een aantal hoge functies in het leger voordat hij door tsaar Nicolaas II, zijn neef (oomzegger) en zwager, benoemd werd tot gouverneur-generaal van Moskou. In die functie maakte hij zich niet populair bij het volk onder meer vanwege de Chodynkatragedie. Met als gevolg dat hij op 17 februari 1905 door de socialist-revolutionair Ivan Kaljajev in zijn rijtuig werd opgeblazen. Zijn echtgenote Elisabeth, die getuige was geweest, verzamelde zijn lichaamsdelen en begroef hem in een klooster. Een aantal jaren later, in 1918 (een jaar na het aftreden van Nicolaas II), werd ook Elisabeth met enkele andere familieleden vermoord.

Zie de categorie Sergei Alexandrovich of Russia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.