Sergej Aleksandrovitsj van Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grootvorst Sergej Aleksandrovitsj van Rusland

Sergej Aleksandrovitsj Romanov (Russisch: Сергей Александрович Рома́нов) (Sint-Petersburg, 11 mei 1857Moskou, 17 februari 1905), grootvorst van Rusland, was de vijfde zoon van tsaar Alexander II. Hij was de jongere broer van tsaar Alexander III, die Alexander II opvolgde en Nicolaas II voorging.

Huwelijk[bewerken]

Op 15 juni 1884 trouwde Sergej met Elisabeth van Hessen-Darmstadt, de tweede dochter van groothertog Lodewijk IV van Hessen-Darmstadt en prinses Alice, de tweede dochter van koningin Victoria van Groot-Brittannië. Elisabeth was ook de oudere zus van prinses Alice, die als Alexandra Fjodorovna trouwde met tsaar Nicolaas II. Sergej en Elisabeth bleven kinderloos.

Carrière[bewerken]

Sergej vervulde een aantal hoge functies in het leger voordat hij door tsaar Nicolaas II, zijn achterneef en schoonbroer, benoemd werd tot gouverneur-generaal van Moskou. In die functie maakte hij zich niet populair bij het volk onder meer vanwege de Chodynkatragedie. Met als gevolg dat hij op 17 februari 1905 door de socialist-revolutionair Ivan Kaljajev in zijn rijtuig werd opgeblazen. Zijn echtgenote Elisabeth, die getuige was geweest, verzamelde zijn lichaamsdelen en begroef hem in een klooster. Een aantal jaren later, in 1918 (een jaar na het aftreden van Nicolaas II), werd ook Elisabeth met enkele andere familieleden vermoord.