Seskarö (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seskarö
Eiland in Zweden Vlag van Zweden
Seskarö (Zweden)
Seskarö
Situering
Landschap Norrbotten
Län Norrbottens län
Gemeente Haparanda
Coördinaten 65° 43′ NB, 23° 44′ OL
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Seskarö is een Zweeds eiland in het noorden van de Botnische Golf. Het eiland meet 24 km². Het eiland valt onder de gemeente Haparanda, provincie Norrbottens län en landschap Norrbotten. Het eiland is door middel van een aantal achter elkaar liggende brugverbindingen met het vasteland verbonden. De weg is een afslag van de Europese weg 4 zuidwaarts en doet een aantal eilanden aan:

  • Revässaari
  • Santasaari
  • Leiskeri / Ledskär
  • Lehtittiipuri
  • Kuusittiipuri

Op Seskarö ligt het dorp Seskarö. Belangrijkste bron van inkomsten was in het verleden de houtindustrie, die in 2008 haar laatste grote fabriek sloot. Tegenwoordig is toerisme van belang.

Het eiland maakt met een aantal kleinere deel uit van de scherenkust in dit gebied. Sekerö kent zijn hoogste punt op 30 meter. Kleinere eilanden rondom Seskarö zijn Koijuluoto, Riekonkari, Granvik, Ristikari, Salakrunni, Hälskerinkrunni, Kelkkeletto, Sölkäkarinkrunni, Sölkäkari, Kalkkikari, Puukko, Pihlajakari, Torvikari, Tiilikrunni, Abborrgrunder, Svarten , Liipa en een eilanden groep Seskarklubanda met Kaitta. De zee rondom de eilanden is gemiddeld 10 meter diep en is ’s winters vaak bevroren; de Botnische Golf heeft hier brak water.