Botnische Golf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Botnische Golf
Locatie Botnische Golf.PNG
Locatie tussen de westkust van Finland en de oostkust van Zweden
Zee Oostzee
Oppervlakte 117.000 km2.
Diepte (max.) 295 m
Diepte (gem.) 60 m
Afbeeldingen
Botnische Golf in de winter
Botnische Golf in de winter
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Botnische Golf (Zweeds: Bottniska viken, Fins: Pohjanlahti) is het noordelijkste gedeelte van de Oostzee. De zee ligt tussen de westkust van Finland en de oostkust van Zweden. In het zuiden van de golf liggen de Ålandseilanden en de Ålandzee.

De Golf is maximaal 725 kilometer lang en is tussen de 80 en 240 kilometer breed. De gemiddelde diepte is 60 meter al ligt het diepste punt 295 meter onder de zeespiegel. De Golf heeft een oppervlakte van 117.000 km2.

De Botnische Golf is interessant doordat zijn zoutgehalte naar het noorden toe snel daalt. In het zuiden is het water het normale brakke water van de Oostzee, maar in het noorden heeft de Golf een zoutgehalte dat zo laag is (0,2%) dat men het zout in het water niet meer kan proeven en er veel zoetwatervissen in gedijen. Dit is te verklaren doordat er veel rivieren in de Botnische Golf uitmonden en doordat er slechts een nauwe verbinding met de open zee is.

De Golf is gedurende vijf maanden in het jaar bevroren. Het noorden vriest het eerste dicht en komt als laatste vrij. Schepen mogen alleen de Botnische Golf binnenvaren onder begeleiding van ijsbrekers in de periode van half december tot medio mei.