Sid Meier's Alpha Centauri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sid Meier's Alpha Centauri
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwerper Sid Meier
Brian Reynolds
Michael Ely
Bing Gordon
Ontwikkelaar Firaxis Games
Uitgever Electronic Arts
Uitgebracht Vlag van Verenigde Staten 12 februari 1999
Vlag van Europa 17 februari 1999
Genre strategiespel
Spelmodus singleplayer, multiplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 12
Platform Windows
Media Cd-rom, download
Navigatie
Spelserie Civilization-serie
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Sid Meier's Alpha Centauri is een computerspel dat werd ontwikkeld door Firaxis Games en uitgebracht door Electronic Arts voor Windows. Het strategiespel kwam uit op 12 februari 1999 in de VS en op 17 februari in Europa.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel speelt zich af in een fictieve versie van de 22e eeuw, en begint met zeven concurrerende groeperingen op de planeet Chiron in het Alpha Centauri sterrenstelsel. Naarmate het spel vordert, wordt het groeiende waarnemingsvermogen van de planeet een obstakel voor de menselijke kolonisten.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

Alpha Centauri is een turn-based strategy waarin de speler beurtelings handelingen uitvoert. Veel elementen uit Civilization II zijn aanwezig, maar zijn enigszins hernoemd of aangepast. Spelers moeten een basis en aanverwante faciliteiten bouwen, werken aan geheime projecten, het terrein verkennen, nieuwe technologie onderzoeken en andere groeperingen overmeesteren. Naast het verslaan van alle tegenstanders (kwaadaardig), kunnen spelers het spel ook winnen met minstens driekwart van de stemmen van de populatie (goedaardig).

Het spel ondersteunt zowel single- als multiplayer (een of meerdere spelers). Spelers kunnen het spel naar eigen wens aanpassen, zowel de personages als het landschap.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Alpha Centauri biedt verbeteringen aan de engine van Civilization II, waaronder multiplayer, sociale engineering, klimaat, aanpasbare eenheden, buitenaards leven, diplomatieke en spionageopties, extra manieren om te winnen en meer mogelijkheden voor modding.

De uitbreiding Alien Crossfire introduceert vijf nieuwe menselijke en twee niet-menselijke groeperingen, evenals aanvullende technologieën, faciliteiten, geheime projecten, inheems leven, meer vaardigheden en een extra overwinningsvoorwaarde.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel ontving positieve recensies en werd vaak vergeleken met Civilization II. Critici prezen de futuristische verhaallijn, het script, de stemacteurs, de aangepaste eenheden, en de diepgang van de technologieboom. Op aggregatiewebsites Metacritic en GameRankings heeft het spel een score van respectievelijk 89% en 92%.

Alpha Centauri won in 2005 verschillende prijzen voor het beste spel van het jaar en het beste strategiespel van het jaar.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]