Sigma (scheepsklasse)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Indonesische Hasanuddin als voorbeeld van Sigma-scheepsklasse

De Sigmascheepsklasse is een ontwerp van Damen Schelde Naval Shipbuilding (scheepswerf Vlissingen) voor de bouw van een korvet of fregat. Het model is ontworpen met het oog op de exportmarkt. Damen heeft het ontwerp ook aan de Koninklijke Marine aangeboden. Deze koos echter voor een, grotendeels, eigen ontwerp voor een zeegaand type patrouilleschip, de Hollandklasse.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Sigma (Σ) staat voor Ship Integrated Geometrical Modularity Approach. Het ontwerp kenmerkt zich door een modulaire aanpak, die er in voorziet dat het schip naar wens van de klant kan worden afgebouwd. Zo zijn er variaties mogelijk op de aandrijving, de sensoren en de bewapening.

Het rompontwerp voor de SIGMA is voortgekomen uit gezamenlijk onderzoek tussen Marin en De Schelde. Dit heeft geleid tot een romp die in modules kan worden gebouwd tussen 52 en 98 meter lengte en van 440 tot 1930 ton waterverplaatsing. Damen heeft drie basismodellen: het 6910, het 8313 en het 9113 model. Verlengde vormen op basis van het laatste model zijn inmiddels ook besteld.

Gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het Sigma type zijn tot nu toe twee klanten gevonden: Indonesië en Marokko.

Indonesië heeft vier schepen van het 9113 type besteld. De laatste daarvan wordt in 2009 geleverd. Deze schepen zijn bewapend met een 76 mm snelvuurkanon, Exocet zeedoelraketten en Mistral luchtdoelraketten.

Marokko heeft er twee van het 9813 type en een van het iets grotere 10513 type besteld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]