Simon van Leeuwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RonnieBot (overleg | bijdragen) op 14 sep 2019 om 23:58. (RonnieBot heeft de pagina Gebruiker:Pvt pauline/nll/Simon van Leeuwen hernoemd naar Simon van Leeuwen zonder een doorverwijzing achter te laten: Artikel ter beoordeling terug naar de hoofdnaamruimte, conform verzoek van de gemeenschap)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Voor de acteur, zie Siem van Leeuwen.
Simon van Leeuwen (1625-1682)

Simon van Leeuwen (Leiden, 17 oktober 1626 - aldaar, 14 januari 1682) was een rechtsgeleerde in de 17de eeuw. Hij studeerde letteren en beide rechten aan de Universiteit van Leiden. Na zijn afstuderen in 1646 werd hij advocaat in Den Haag en later in Leiden. In 1681 werd hij benoemd bij de Hoge Raad der Nederlanden. Tot het einde van de 18de eeuw werd zijn werk veel vertaald. Een bronzen beeld van hem gemaakt door Hildo Krop staat bij het gebouw van de Hoge Raad aan de Korte Voorhout, Den Haag.

Boekpublicaties

  • 1652: Paratitula iuris novissimi
  • 1657: Notarius publicus, dat is, de practycke ende oeffeninge der notarissen. Waer inne by maniere van examinatie voor-gestelt ende verhandelt wert, alle het gunt een notaris, soo in generale wetenschap ende kennisse van de natuyr ende wetenschap van allerhande contracten ...Bevat ook: Woord-boeck, waer in alle de kunst-woorden des notarischaps, mitsgaders andere vreemde, soo Latijnsche als Fransche woorden werden verduytscht. - Desen lesten dr. meer als met de heft verm. ... / hier is noch by-gevoeght een tafel van alle de kunst-woorden der rechts-geleertheyt door Hugo de Groot ...
  • 1664: Het Rooms-Hollands-Regt, waarin de Roomse Wetten met het huydendaagse Neerlands Regt, in byzondere kortheit, so wel in vaste Regts-stoffen, als in de allerhand Ordonnantiën, Placaten, Hand-vesten, Keuren, Gewoonten, en gewijsdendeser en omliggende Landen, bevestigt (had 6de druk in 1720)
  • 1666: Manier van procederen in civile en criminele saaken
  • 1672: Korte besgryving van het Lugdunum Batavorum nu Leyden, Leiden 1672
  • 1677: Proces Crimineel
  • 1678: Censura Forensis theoretico-practica
  • 1685: Batavia Illustrata

Zij werden vooral in Zuid-Afrika veel gebruikt.