Singulariteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een singulariteit is in het algemeen een ongewoonheid, iets waar de normale regels of wetten niet meer geldig zijn of niet meer toegepast kunnen worden. Afgeleid van het Engelse woord 'singular' alleenstaand, afgezonderd.

Exacte wetenschap[bewerken]

In de toegepaste exacte wetenschap heeft het begrip diverse uiteenlopende betekenissen:

Wiskunde[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie singulariteit (wiskunde) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de analyse een horizontale of verticale asymptoot, ofwel een punt waarop een grafiek en/of functie naar een oneindig grote waarde gaat, bijvoorbeeld door zich door nul te delen.

In de differentiaalmeetkunde en de differentiaaltopologie, een punt waar de (vectoriële) afgeleide van een functie nul is, of algemener een nulpunt van een vectorveld.

In de algebraïsche meetkunde, een punt van een algebraïsche variëteit waar de matrix der partiële afgeleiden van de definiërende veeltermen niet de maximale rang heeft.

Natuurkunde[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie singulariteit (natuurkunde) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de natuurkunde, met name de kosmologie: een punt in de ruimte-tijd waar de natuurwetten hun geldigheid verliezen;

Robotica en regeltechniek[bewerken]

In de robotica en regeltechniek: de toestand waarin een robot kan komen, indien twee of meer onafhankelijke bewegingen het resultaat hebben dat de resultante van die bewegingen voor het doel dezelfde invloed hebben. Bijvoorbeeld de rotatie van de romp en van de pols kunnen beide op dezelfde manier een lamp in de fitting draaien. De rotatieassen vallen dan samen. In de regeltechniek zal dit overeenkomen met een wiskundige singulariteit in de coördinatentransformatie. Als de implementatie van de regeltechnische algoritmen niet goed is uitgevoerd, dan kan bijvoorbeeld de romp met de maximale snelheid linksom draaien terwijl de pols met de maximale snelheid rechtsom kan draaien en het effect is dat de lamp helemaal niet wordt ingedraaid of erger: dat een onbeheerste snelle beweging ontstaat.

Meteorologie[bewerken]

In de meteorologie: op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties of omslag van het weer, zoals de ijsheiligen.

Singularity[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Singularity voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Maatschappij en menselijke geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Technologische singulariteit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sommige onderzoekers, vooral die zich bezighouden met het transhumanisme en futurologie, zien in de nabije toekomst een singulariteit aankomen als ze de huidige trends doortrekken naar de toekomst. Deze singulariteit op maatschappelijk-sociologisch gebied, ook wel genoemd technologische singulariteit, is een punt in de tijd waarop de technologische vooruitgang zo snel gaat dat deze naar oneindig schiet. Beschreven door de wiskundige en sciencefictionschrijver Vernor Vinge in 1993 in zijn essay "Singularity".

Externe link[bewerken]