Sint-Antoniuswijk (Beveren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Antonius van Padua

De Sint-Antoniuswijk of Sint-Antoniushoek is een wijk of gehucht in de gemeente Beveren. De wijk is gelegen in de historische Sint-Antoniuspolder, nu Doelpolder, aan de Nieuwe Doelse Dijk en zou vernoemd zijn naar de volksheilige Sint-Antonius van Padua. Een andere verklaring voor de naam is dat de polder vernoemd is naar Antoon van Bourgondië, de Grote Bastaard van Bourgondië en heer van Beveren vanaf 1452.

Het nu verdwenen gehucht verschijnt voor het eerst op enkele kaarten van omstreeks 1570-1575 als kleine nederzetting in de polder van Sint-Antonius-Noord, gelegen in de hoek van de oude Doelpolder en de Sint-Annapolder. In de wijk bevond zich van oudsher een kapel onder de bescherming van de heilige Antonius, het Sint-Anthoniushuisken, die te zien is op vroege achttiende-eeuwse kaarten van de Sint-Anthoniushoek. Deze kapel werd rond 1614 opgericht door de eigenaars (de hoofdgelanden) van de polders Doel, Sint-Anna en Ketenis. Vandaag bestaat deze kapel niet meer.

In de buurt van de Sint-Antoniuswijk werd ook een schans of redoute opgeworpen die de naam van het verdwenen middeleeuwse gehucht overnam. Deze schans of versterking is goed te zien op bewaarde zeventiende-, achttiende- en negentiende-eeuwse kaarten. Op de Ferrariskaart van ca. 1778 wordt de redoute aangeduid als ‘ruiné’ en in 1830 stond er op deze site een huis.[1]