Sint-Bavokerk (Heemstede)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Bavokerk
De Sint-Bavokerk
De Sint-Bavokerk
Plaats Heemstede
Gebouwd in 1878-1879
Gewijd aan Sint-Bavo
Monumentale status rijksmonument (alleen orgel)
Monumentnummer  515187
Architectuur
Architect(en) Evert Margry
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bavokerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse gemeente Heemstede.

De Sint-Bavokerk werd tussen 1878 en 1879 gebouwd ter vervanging van een oudere kerk die bouwvallig was geworden. In deze tijd was het welvaartsniveau in het dorp sterk gestegen door de opkomende bloembollencultuur en het aantal gelovigen nam steeds verder toe. De bouw van de kerk werd mede gefinancierd met de verkoop van bloembollen, die ten bate van de kerk werden geveild. De kosten werden begroot op fl 118.800,-

De kerk werd ontworpen door Evert Margry, een van de belangrijkste leerlingen van Pierre Cuypers. Margry ontwierp een driebeukige neogotische kruiskerk, met een toren die traditioneel op de westelijke zijde staat terwijl het koor gericht is op het oosten. De kerk is voornamelijk gebouwd uit rode baksteen. Het gebouw werd op een perceel van de buitenplaats Knapenburg gebouwd en werd op 1 oktober 1879 ingewijd.

Vanaf 1908 werd de kerk voorzien van gasverlichting. In 1944 stortte een Duitse V1 neer in de Kerklaan. De Duitsers brachten het wapen daarop tot ontploffing, waarbij de kerk en de pastorie zwaar beschadigd raakten. De glas-in-loodramen aan de oostelijke en zuidelijk zijde waren verwoest, de zuidelijke zijbeuk was ingestort en het dak van de kerk was ontzet. Na de oorlog kon de schade weer hersteld worden, al zijn niet alle glas-in-loodramen vervangen. Het uit 1833 stammende kerkorgel heeft de status van rijksmonument.

De kerk is tot op heden in gebruik bij de H. Bavo parochie van Heemstede.

Referentie[bewerken]