Sint-Bonaventurakerk (Woerden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Bonaventurakerk
Kerk en aangrenzend kasteel
Kerk en aangrenzend kasteel
Plaats Woerden
Gewijd aan Sint-Bonaventura
Gebouwd in 1892
Begraafplaats geen
Monumentale status Rijksmonument Monumentenbordje 2014.svg
Monumentnummer  39306
Architectuur
Architect(en) Nicolaas Molenaar sr.
Toren 77,2 meter, 31ste plaats op de lijst van hoogste kerktorens in Nederland
Interieur
Diverse Orgel uit 1920 gebouwd door Jos Vermeulen
Afbeeldingen
Woerden Sint-Bonaventurakerk.JPG
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bonaventurakerk is een katholieke kerk in de Nederlandse plaats Woerden die is gewijd aan de heilige Bonaventura. De in de kerk huizende geloofsgemeenschap is onderdeel van de Parochie Pax Christi, die valt onder het Bisdom Rotterdam. De kerk staat naast het Kasteel van Woerden en is aangemerkt als rijksmonument.

De kerk gebouwd in 1892, is ontworpen door architect Nicolaas Molenaar sr. en uitgevoerd door C.P.W. Dessing[1]. Het gebouw geldt als een van Molenaars belangrijkste werken. Het is een kruisbasiliek in neogotische stijl, gebaseerd op de vroege Franse gotiek. De kerktoren is 77,2 m hoog en staat daarmee op de 31ste plaats van de lijst van hoogste kerktorens in Nederland. De toren wordt bekroond met een scherpe naaldspits met flankerende torentjes. Deze domineert van verre het profiel van Woerden.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het Interieur van de kerk is rijk gedecoreerd met gekleurde tegelvloer, een marmeren hoogaltaar, zijaltaren, Mariakapel met een smeedijzeren hek van W. Pompe uit Yselstein uit 1894, marmeren doopvont, heiligenbeelden, bundelpijlers met natuurstenen kapitelen, kruisribgewelven en gebrandschilderde ramen waaronder drie uit 1919 van F. Nicolas. In de kerk bevindt zich een orgel, gebouwd door Jos Vermeulen, dat in 1921 in gebruik werd genomen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Bonaventurakerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.