Sint-Elmusvuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elmo's fire.jpg

Sint-Elmusvuur of elmsvuur is een lichtverschijnsel. Dit verschijnsel treedt op wanneer grote ladingsverschillen worden opgebouwd voordat de ontlading komt. Dan kan het gebeuren dat voorwerpen bij de grond zo sterk geladen worden, dat er (positief) geladen vonken uit weglekken. Dit kan bij uitstekende voorwerpen gebeuren zoals antennes en scheepsmasten. Dit verschijnsel heeft een groen- of blauw-wit-achtige kleur. Wanneer er ook nog een ontlading in de buurt is, kan de bliksem elk moment inslaan. Sint-Elmusvuur mag niet verward worden met een bolbliksem, hoewel de twee fenomenen verwant zijn.

Soms verschijnt elmsvuur op toppen en bergkammen, wat wijst op een naderend onweer. Bij daglicht is elmsvuur natuurlijk moeilijker waar te nemen, maar het sissende geluid ervan en de vreemde gewaarwording van geëlektrificeerd hoofdhaar kan een teken zijn van een ontlading, zelfs bij blauwe hemel.

Benjamin Franklin was de eerste die het vreemde licht herkende als een elektrisch fenomeen.

Etymologie[bewerken]

Sint-Elmusvuur is genoemd naar Erasmus van Formiae, patroonheilige van de zeelui die in het verschijnen van het Elmusvuur voortekenen zagen aangaande naderend onheil.

Vliegtuigen en vulkanen[bewerken]

Bij vliegtuigen is Sint-Elmusvuur geen ongewoon verschijnsel. Bij grote verschillen in elektrische lading tussen luchtlagen licht het Sint-Elmusvuur op op vlakken dwars op de luchtstroming zoals neus, cockpitraam en soms de voorrand van de motoren. Het verschil in lading ontstaat voornamelijk bij grote buien zoals in de tropen, maar kan bij elke grote onweersbui ontstaan. Ook bij vulkanisch as in de atmosfeer kan de lading, en dus het Sint-Elmusvuur voorkomen.