Sint-Elooisgasthuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sint-Elooisgasthuis is een gasthuis dat in de wijk Overleie in de Belgische stad Kortrijk gebouwd werd in het jaar 1308 en werd afgebroken in 1882. De Sint-Elooiskerk staat nu op de plaats waar het gasthuis vroeger stond.

Geschiedenis[bewerken]

Stichting[bewerken]

Het gasthuis werd in 1308 gesticht door de broeders van Sint-Elooi. Deze orde bestond voornamelijk uit smeden of zonen van smeden daar Sint-Elooi er de patroonheilige van was. Oorspronkelijk bezat de orde een huis in de Overleiestraat. Op 1 juni 1366 erkende de bisschop het gasthuis.

De organisatie[bewerken]

Het gebouw stond open voor zieken (maar dit eerder uitzonderlijk), armen, gebrekkige en andere ongelukkige mensen. Ook werden in bepaalde periodes reizigers en passanten toegelaten. Vrouwen hoorden op de zolder thuis. De kosten werden afgelost met rentes van gronden en bezittingen van de orde. Het waren vier verkozen broeders die het gasthuis mochten uitbaten en zij moesten hiervoor dan ook verantwoording afleggen aan de deken van Kortrijk. Men ging zeer ver voor het verkrijgen van aalmoezen. Men beloofde zelfs aflaten op de feestdag van Sint-Elooi als er een schenking plaats vond. Rond 1500 werd er een grote kapel gebouwd. Deze werd steeds verder aangevuld naargelang de toestroom van geld. Ook was er een eigen kerkhof aanwezig.

Vanaf 1500 beleeft het Sint-Elooisgasthuis een stagnatie tot halverwege de 18e eeuw. Het ging zich voornamelijk op reizigers en pelgrims toespitsen. Ook bij pestepidemieën werden de deuren opengesteld.

Ondergang[bewerken]

Vanaf de eerste helft van de 18e eeuw gaat het neerwaarts met het gasthuis. Er worden geen diensten meer gedaan en er worden van langst om minder nog zieken verzorgd. Het gebouw raakt vervallen. Vanaf 1743 krijgt het gasthuis een kleine herleving met een vrouwenziekenhuis en meisjesschool. Uiteindelijk wordt het Sint-Elooisgasthuis in 1882 gesloopt en wordt de Sint-Elooiskerk gebouwd op de plaats waar de kapel stond.

Zie ook[bewerken]