Sint-Joriskathedraal (Vladikavkaz)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Joriskathedraal (Vladikavkaz)
Sint-Joriskathedraal
Plaats Vladikavkaz
Denominatie Russisch-orthodoxe Kerk
Gewijd aan Sint Joris
Coördinaten 43° 2′ NB, 44° 40′ OL
Gebouwd in 1996-2003
Architectuur
Architect(en) Joeri Naniev
Kerkprovincie
Bisdom                 Vladikavkaz en Alanië
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kathedraal van de Heilige Joris (Russisch: Свято-Георгиевский кафедральный собор; Ossetisch: Сыгъдæг Георгийы кафедралон собор) is een Russisch-orthodoxe kathedraal in Vladikavkaz, de hoofdstad van de Russische republiek Noord-Ossetië-Alanië. De kathedraal werd in de jaren 1996-2003 op een voormalig kerkhof gebouwd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 augustus 1991 besloot de gemeenteraad van Vladikavkaz tot de bouw van een nieuwe kathedraal in de hoofdstad van Noord-Ossetië-Alanië. De bouw van de kathedraal werd gestart op 18 oktober 1996. De voltooiing van het bouwwerk vond plaats in 2003.

De basis voor het ontwerp van de Sint-Joriskathedraal werd gevormd door de in de Sovjet-jaren vernietigde kathedraal van de aartsengel Michaël.

In oktober 2010 schonk de patriarch van het Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië en Geheel Afrika Theodorus II een reliekdeeltje van Sint-Joris, de patroonheilige van de kathedraal.

De vernietigde Aartsengel Michaëlkathedraal

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kathedraal van de Heilige Joris, Vladikavkaz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.