Sint-Jozefkerk (Someren-Heide)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Interieur, met glas-in-loodraam
Detail van het glas-in-loodraam

De Sint-Jozefkerk is de parochiekerk van het tot de Nederlandse gemeente Someren behorende dorp Someren-Heide, gelegen aan Kerkendijk 99.

Deze kerk werd gebouwd in 1961 naar ontwerp van de architecten Oskam en Geenen. De kerk, op rechthoekige plattegrond, werd uitgevoerd in modernistische stijl, waarbij baksteen en betonspanten als belangrijkste materialen werden gebruikt. De kerk bevat grote glazen vensters en heeft een open klokkentoren. Links van de kerkzaal is nog een kapel.

De kerk bevindt zich op een kerkplein en is ingebed in een parkachtige omgeving. Op enige afstand achter de kerk bevindt zich de begraafplaats. Links van de kerk is de basisschool die eveneens aan Sint-Jozef is gewijd.

Einde[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 juni 2018 werd bekend gemaakt dat deze kerk op 24 september 2018 gaat sluiten. Als reden wordt het teruglopend aantal kerkbezoekers genoemd, de vermindering van het pastoraal team, en de slechte staat van het gebouw die groot onderhoud noodzakelijk maakt. Hoewel de kerk geklasseerd is als gemeentelijk monument, en een centraal punt vormt in het dorp, wordt de kerk waarschijnlijk gesloopt, mogelijk met behoud van de toren. Op de plaats van de kerk worden dan woningen geprojecteerd.