Sint-Leonarduskerk (Saint-Léonard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Leonarduskerk
De Sint-Leonarduskerk in Saint-Léonard
Plaats Saint-Léonard
Gewijd aan Sint-Leonardus
Coördinaten 50° 42′ NB, 1° 37′ OL
Gebouwd in 11e of 12e eeuw
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Leonarduskerk (Frans: Église Saint-Léonard) is de parochiekerk van de tot het Franse departement Pas-de-Calais behorende plaats Saint-Léonard.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontstaan van deze kerk is niet gedocumenteerd. Het oudste deel bestaat niet meer. Slechts de overblijfselen van een vierkante toren zijn overgeleverd. Mogelijk is de toren gebouwd ter verdediging van de overgang van de Liane, de oorsprong ervan gaat waarschijnlijk tot de 11e of 12e eeuw terug. Aan de oostzijde van de toren is de ingang van de eigenlijke kerk, maar deze is verdwenen. In 1715 werd al opgemerkt dat het schip lange tijd geleden gesloopt zou zijn. Het koor heeft langer bestaan, fungeerde als kapel maar is einde 19e eeuw gesloopt.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig betreft het een tweebeukige kerk. Eén van de beuken is een oude kapel, gebouwd in gotische stijl omstreeks 1500, en de beuk ernaast werd later eraan gebouwd op de plaats van het oude koor. De ruimte tussen kerk en toren, waar zich het oude schip bevond, is leeg gebleven.

Zie de categorie Sint-Leonarduskerk (Saint-Léonard (Pas-de-Calais)) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.