Sint-Wandregesiluskerk (Bollezele)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Wandregesiluskerk
De Sint-Wandregesiluskerk in Bollezele
Plaats Bollezele
(Frans-Vlaanderen)
Gewijd aan Sint-Wandregesilus
Coördinaten 50° 52′ NB, 2° 20′ OL
Gebouwd in 1878-1882
Uitbreiding(en) 1895-1900
Architectuur
Architect(en) Auguste Outters
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neoromaans
Detailkaart
Sint-Wandregesiluskerk (Frankrijk)
Sint-Wandregesiluskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Wandregesiluskerk (Frans: Église Saint-Wandrille) is de parochiekerk van de gemeente Bollezele in het Franse Noorderdepartement.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 12e eeuw stond hier een romaanse kerk, waarvan geen overblijfselen behouden zijn gebleven. De pilaren, welke in het 16e-eeuwse schip nog gehandhaafd waren, werden bij herbouwactiviteiten in de 19e eeuw vernietigd. De vieringtoren werd omstreeks 1600 vervangen door een nieuwe, terwijl in de 16e eeuw ook het schip van de oorspronkelijke kerk werd vervangen. Het bestond uit een kerk van twee gelijke beuken, de zuidbeuk werd nooit gebouwd, zodat er sprake is van een onvoltooide hallenkerk.

In 1865 werd het kerkhof verplaatst naar buiten het dorp. Van 1878-1882 werd de kerk grotendeels herbouwd in neogotische stijl naar ontwerp van Auguste Outters. Het oorspronkelijke schip werd toen gesloopt. Tussen 1895 en 1900 werd de zuidelijke transeptarm verlengd. In 1900 werd de inrichting van de koren aangepast.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een bakstenen bouwwerk, maar in de vieringtoren werd ook natuursteen toegepast. Het neogotische middenschip wordt geflankeerd door twee lagere zijbeuken. Voor het schip bevindt zich een portaalgebouw, waarboven zich een klein roosvenster bevindt. Er zijn drie koren van gelijke grootte.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn 16e-eeuwse schilderingen op hout; er is een renaissance-orgelkast van 1669; de altaren en de lambrisering zijn 18e-eeuws. Er is een miraculeus Mariabeeld.

Zie de categorie Église Saint-Wandrille de Bollezeele van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.