Sint-Willibrorduskerk (Bergschenhoek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Willibrorduskerk
De Sint-Willibrorduskerk
Plaats Bergschenhoek
Gewijd aan Sint-Willibrord
Coördinaten 51° 59′ NB, 4° 30′ OL
Gebouwd in 1910
Architectuur
Architect(en) A.A.J. Margry
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neoromaans
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Willibrorduskerk is een rooms-katholieke kerk in de plaats Bergschenhoek, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

De Willibrorduskerk verving een oudere kerk uit 1833 van P. Adams, die in 1911 werd gesloopt. Deze kerk werd in de 19e eeuw nog gebruikt als bedevaartskerk. De nieuwe kerk werd ontworpen door Albert Margry. Dit was een van de laatste kerken die hij ontwierp voor zijn dood in 1912. De Sint-Willibrorduskerk werd in 1910 in gebruik genomen en, net als zijn voorganger, gewijd aan de heilige Willibrord. Het is een eenbeukige zaalkerk in neoromaanse stijl. Centraal boven de entree staat de klokkentoren. De kerk wordt overdekt door een houten tongewelf, waarvan de randen uitbundig zijn beschilderd.

In 2005 moest met een loterij en andere acties geld worden ingezameld om de wegzakkende kerktoren een nieuwe fundering te geven. In 2007 bleek na inspectie van de ruimte onder de kerkvloer dat de dragende betonnen binten leden aan betonrot. Wederom werden er door de parochie acties georganiseerd.

De kerk is in gebruik bij de Parochie Sint Willibrord. In de tuin voor de pastorie staat een Heilig Hartbeeld van Albert Meertens.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Willibrorduskerk (Bergschenhoek) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.