Sint-Wivinakapel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Wivina-Kapel.jpg

De Sint-Wivinakapel is een kapel gewijd aan Wivina van Bijgaarden, gelegen op de grens tussen Sint-Ulriks-Kapelle en Groot-Bijgaarden (Dilbeek).[1] De kapel is het einddoel van de jaarlijkse Sint-Wivinaprocessie.[2]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Wivina-klooster en bron op Ferrariskaart (1771-1778)

De kapel is gelegen op het einde van de Wivinadreef die de verbinding maakt tussen de toegang van het Sint-Wivinaklooster en de bron van de Heilige Wivina.[3] Het perceel zelf is afgezet met lindebomen en is via een ijzeren hek toegankelijk.[4]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kapel is opgetrokken in baksteen en natuursteen en bestaat uit twee traveeën en een driezijdige koorsafsluiting. Het leien zadeldak is in de nok bekroond met een ijzeren kruis. De hoekkettingen, kwarthol geprofileerde omlijstingen, afzaat van de plint en steunberen zijn uitgevoerd in zandsteen.

De gevel van de kapel is van het type puntgevel en is in de punt voorzien met een mozaïek die Sint-Wivina afbeeldt. De toegangsdeur is rechthoekig en bevindt zich onder een latei uit Blauwe hardsteen.

Glas-in-loodramen zijn aanwezig in de zijgevels.[5]

Op het altaar is een klein reliek (botfragment) aanwezig.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

De kapel dateert van de tweede helft van de 17de eeuw, zoals aangegeven op de datumsteen met opschrift "Anno 1660" boven de toegangsdeur. In de 18de eeuw bevond de kapel zich op het grondgebied van Sint-Ulriks-Kapelle. In 1808 werden onder de toenmalige eigenaar Emmanuel Desferrieres aanpassingen uitgevoerd zoals af te leiden is aan de hand van de inscriptie met opschrift "Emmanuel / Desferrieres / le 24 d’aout / 1808". Ook in 1880 werd de kapel grondig gewijzigd volgens de inscriptie "G.H.D.F. / anno / 1880 / S. Wivine". In 1929 kreeg de kapel haar huidig grondplan.[6] Begin 20ste eeuw was de kapel bepleisterd met schijnvoegen en voorzien van een aangebouwde luifel onder zadeldak.[4] In 1976 werden deze verwijderd.

Op 13 september 1996 werd de kapel beschermd net zoals de gebouwen van het Sint-Wivinaklooster.[7]