Sjabloon:Auteursrechten3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Beste Auteursrechten3, hierbij even het volgende:

U hebt pas geleden aan een artikel een tekst toegevoegd die geheel of gedeeltelijk bleek te zijn overgenomen uit een andere bron. Letterlijk overnemen van teksten uit een ander medium is echter alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur of de rechthebbende van de originele tekst. Bij het letterlijk overnemen van teksten loopt u namelijk een groot risico auteursrechten te schenden. Dit schenden van auteursrechten kan Wikipedia in juridische problemen brengen. Ook teksten in een andere taal letterlijk vertalen naar het Nederlands valt hieronder. Zie ook Wikipedia:Auteursrechten.

Uw bijdrage aan dit artikel is om deze reden weer verwijderd. Als u de betreffende informatie alsnog wil toevoegen, herschrijf het dan in eigen woorden. Indien u zelf de auteur of rechthebbende bent van de originele tekst kunt u deze tekst vrijgeven onder een vrije licentie zodat het gebruikt kan worden op o.a. Wikipedia. Dat kunt u doen door de "copyright disclaimer" (in de footer, of bijvoorbeeld colofon) onderaan uw eigen webpagina aan te vullen met "tekst is beschikbaar onder de CC-BY-SA-3.0 licentie," met een link naar de website van Creative Commons waar deze licentie beschikbaar is, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/. Een tweede mogelijkheid is de standaardmail voor vrijgave te sturen aan de vrijwilligers van ons Contactpunt. Meer informatie hierover vindt u op deze helppagina. Vermeld u dan in uw e-mail duidelijk om welk artikel en welke bron het gaat en gebruik een e-mailadres dat overeenkomt met het domein van de gebruikte bron.

Herschrijven van de tekst geniet echter de voorkeur daar teksten uit andere bronnen meestal niet voor een encyclopedie bedoeld zijn en dus niet de juiste opzet hebben. Teksten op Wikipedia horen altijd neutraal geschreven te zijn. Reclame-uitingen, recensies of teksten die één bepaalde mening vertolken zijn per definitie ongeschikt voor Wikipedia. Zo'n tekst kan dus alsnog ongeschikt zijn en verwijderd worden, ook na vrijgave via bovengenoemde procedure. Een nieuw geschreven tekst voor Wikipedia past daarnaast bijna altijd beter qua stijl en opbouw dan vrijgegeven teksten.

Als u nog vragen heeft, kunt u die altijd stellen op de Helpdesk.

Met vriendelijke groet,

Sjabloondocumentatie​

Het doel van dit sjabloon is om gebruikers vriendelijk ervan op de hoogte te stellen dat een door hen geleverde bijdrage aan een artikel is teruggedraaid omdat de toegevoegde tekst rechtstreeks overgenomen bleek te zijn uit een andere bron. Het sjabloon legt hen uit dat het niet toegestaan is om zomaar teksten uit andere bronnen over te nemen.

Zie ook:

  • Sjabloon:Auteursrechten: voor het melden dat een nieuw artikel is genomineerd voor verwijdering vanwege auteursrechtenschending.
  • Sjabloon:Auteursrechten2: voor het melden dat een nieuw artikel direct is verwijderd vanwege auteursrechtenschending.
  • Sjabloon:Auteursrechten4: voor het melden dat een artikel genomineerd is voor directe verwijdering vanwege auteursrechtenschending.

Gebruik

Dit sjabloon kan op drie manieren worden ingevoerd:

  • Enkel het vermelden van het bericht:
{{subst:Auteursrechten3}} 
  • Eveneens vermelden om welk artikel het gaat, op de puntjes in te vullen:
{{subst:Auteursrechten3|...}} 
  • Vermelden van zowel het artikel als de bron van de originele tekst (let op, websites met erg lange namen kunnen moeilijk worden geïnterpreteerd), beide achtereenvolgens op de puntjes in te vullen:
{{subst:Auteursrechten3|...|...}}