Skye Bridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Skye Bridge
Kyle of Lochalsh bridge 15559.jpg
Algemene gegevens
Locatie Kyle of Lochalsh
Coördinaten 57° 17′ NB, 5° 44′ WL
Overspant Loch Alsh
Lengte totaal 550 m
Breedte 12,2 m
Hoogte 40 m
Doorvaarthoogte 35 m
Langste overspanning 250 m
Beheerder Schotse overheid
Bouw
Bouwperiode 1992-1995
Opening 16 oktober 1995
Bouwkosten £ 39.000.000
Gebruik
Weg A87
Verkeersintensiteit 625.000 per jaar
Architectuur
Type cantileverbrug
Architect(en) Miller-Dywidag en Arup
Materiaal Beton en staal
Bijzonderheden tolvrij sinds december 2004
Skye Bridge (Schotland)
Skye Bridge
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Skye Bridge is een brug in Schotland die het eiland Skye verbindt met het vasteland. Op de plek waar de brug ligt is de afstand tussen het vasteland en het eiland Skye het kleinst: circa 500 meter. De brug heeft twee rijbanen, een voetpad en een fietspad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds ongeveer 1600 was er reeds een veer op deze plaats. Sinds het einde van de 19e eeuw waren er plannen om een brug naar het eiland Skye aan te leggen. De mogelijkheden waren er wel, maar het geringe bevolkingsaantal op Skye en de afgelegen locatie wogen niet op tegen de kosten van de brug. Toenemende welvaart en opkomend toerisme brachten echter steeds meer mensen naar Skye, wat resulteerde in lange wachtrijen bij de veerpont. Dit leidde tot vernieuwde aandacht voor een brug.

In 1989 werd gestart met de eerste concrete plannen. Het Schots-Duitse concern Miller-Dywidag werd verantwoordelijk voor de uitvoering. De werkzaamheden begonnen in 1992. Het brugoppervlak rust op twee pijlers die op caissons zijn geplaatst. De spanwijdte tussen de pijlers bedraagt 250 meter, de lengte tussen de pijlers en het land is aan beide zijde 125 meter. Op 16 oktober 1995 werd de brug geopend voor het verkeer. Er kwam vervolgens veel protest, omdat er een erg hoog tolbedrag werd geheven, terwijl het alternatief, de veerverbinding, bij het openen van de brug werd opgeheven. Een actiegroep begon een intensieve campagne om de tolheffing te beëindigen, en in december 2004 werd de brug tolvrij. Dit had tot gevolg dat de Schotse overheid de resterende 27 miljoen pond moest bijpassen.[1]

Zie de categorie Skye Bridge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.