Slag bij Alarcos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Alarcos
Onderdeel van Reconquista
Locatie van de veldslag
Datum 19 juli, 1195
Locatie Alarcos, Ciudad Real, Spanje
Resultaat Christelijke nederlaag
Strijdende partijen
Flag of Castile.svg Koninkrijk Castilië
Cross Santiago.svg Orde van Sint-Jacob van het Zwaard
Ordem Avis.svg Orde van Aviz
Flag of Almohad Dynasty.svg Almohaden
Leiders en commandanten
Flag of Castile.svg Alfons VIII van Castilië Flag of Almohad Dynasty.svg Aboe Joesoef Jakoeb al-Mansoer
Troepensterkte
> 300.000, volgens de Almohaden, waarvan 10.000 te paard > 300.000. De grootte van beide legers is waarschijnlijk overdreven door de chroniqueurs van die tijd, maar het leger van de Almohaden zou vele malen groter zijn geweest dan de christelijke troepen
Verliezen
ongeveer 250.000 doden onbekend

Op 19 juli 1195 werd de Slag bij Alarcos (destijds een vestingstad, tegenwoordig bevindt zich op dezelfde plek ongeveer de Spaanse stad Ciudad Real) gevoerd tussen de christelijke troepen van Alfons VIII van Castilië en de Almohaden aangevoerd door kalief Abu Yusuf Yaqub al-Mansur. De christenen leden een zware nederlaag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Alfons VIII was ten strijde getrokken omdat Abu Yusuf Yaqub al-Mansur zich in Marokko bevond. Deze keerde echter meteen terug en pareerde de Castiliaanse aanval bij Alarcos. Met zijn lichte cavalerie omsingelde hij de zwaar bewapende christenen en viel ze in de achterhoede aan. Deze nieuwe tactiek verraste de Castilianen dusdanig dat zij vernietigend werden verslagen. Tienduizenden van hen sneuvelden.

De nederlaag betekende gebiedsverlies voor de christenen en een vertraging in de Reconquista van ongeveer zeventien jaar. In 1212 nam Alfons VIII revanche. In de Slag bij Las Navas de Tolosa werden de Almohaden (dan onder leiding van de zoon van Abu Yusuf Yaqub al-Mansur, Mohammed an-Nasir) verslagen, waarna hun rol definitief was uitgespeeld.