Naar inhoud springen

Slag bij Mynydd Hyddgen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Mynydd Hyddgen
Onderdeel van Opstand in Wales (1400-1415)
Gedenkteken voor de gesneuvelden bij Mynydd Hyddgen.
Gedenkteken voor de gesneuvelden bij Mynydd Hyddgen.
Slag bij Mynydd Hyddgen (Wales (hoofdbetekenis))
Slag bij Mynydd Hyddgen
Datum juni 1401
Locatie Mynydd Hyddgen, in de wildernis van Plynlimon (Pumlumon).
Resultaat Welse overwinning
Strijdende partijen
Welse rebellenstrijdkrachten Engels en Vlaamse kolonisten
Leiders en commandanten
Owain Glyndŵr Onbekend
Troepensterkte
120-500 1500
Verliezen
Onbekend 200 gedood; meerderen gevangen genomen

De Slag bij Mynydd Hyddgen was een onderdeel van de Opstand in Wales (1400-1415) onder leiding van Owain Glyndŵr tegen de Engelse overheersing van Hendrik IV van Engeland en vond plaats in juni 1401 op de westelijke hellingen van Pumlumon, in de buurt van de huidige grens tussen Ceredigion en Powys.

De twee legers

[bewerken | brontekst bewerken]

De kolonisten kregen versterking van een grote strijdmacht aan Engelse soldaten en Vlaamse huurlingen. Deze slag was een van de eerste van Owain, waarop zijn rebellie verder uitbreidde. Er wordt geschat dat zijn strijdmacht op dat moment uit een 500 man bestond, wat ongeveer een derde was van de aanvallende strijdmacht en sommige bronnen, zoals de door Gruffydd Hiraethog in 1550 - meer dan een eeuw later - geschreven en op oudere bronnen die niet zijn overgeleverd gebaseerde Annalen van Owen Glyn Dwr, stellen dat zijn strijdmacht slechts uit 120 mannen bestond.[1] Er wordt gedacht dat Owains strijdmacht vooral bestond uit boogschutter op pony's die goed aangepast waren aan reizen door drassige en bergachtige gebieden.

Het Engels-Vlaamse leger zou aan de andere kant vooral uit infanterie hebben bestaan met een handvol lichte ruiterij ter ondersteuning. Ondanks het feit dat ze een degelijke uitrusting hadden, hadden vele van de Engels-Vlaamse soldaten maar weinig militaire ervaring en was er een algemeen gebrek aan discipline in hun leger.

De precieze locatie van de veldslag is niet gekend en er is weinig geweten over het verloop van de slag zelf.[2] Mynydd betekent "berg" in het Welsh. Toch weten we dat Glyndŵrs leger in staat was om terug te vechten tegen deze aanvallers (ondanks het feit dat ze in aantal overtroffen werden), 200 van hen te doden, de hoofdmacht weg te jagen en de overblijvende soldaten gevangen te nemen. Men kan aannemen dat Owains succes in de manoeuvreerbaarheid van zijn lichte troepen lag. Het Engelse leger (dat zwaarder beladen was) zou meer moeite gehad hebben met reizen over de moerassige grond van de vallei.[3]

De Engelse nederlaag was ernstig genoeg dat koning Hendrik IV van Engeland besloot persoonlijk de strafexpeditie tegen Wales te leiden.