Slag bij Old River Lake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Slag bij Old River Lake
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Chicot County, de plaats waar de slag werd geleverd
Chicot County, de plaats waar de slag werd geleverd
Datum 6 juni 1864
Locatie Chicot County, Arkansas
Resultaat kleine Noordelijke overwinning
Strijdende partijen
Flag of the United States (1912-1959).svg
Verenigde Staten van Amerika
Naval ensign of the Confederate States of America (1863–1865).svg
Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
Joseph Mower Colton Greene
Troepensterkte
2 brigades 1 divisie
Verliezen
180 100

De Slag bij Old River Lake vond plaats op 6 juni 1864 in Chicot County, Arkansas tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Deze slag is ook gekend als de Slag bij Ditch Bayou, Furlough of Fish Bayou.

De slag[bewerken]

Generaal-majoor Joseph A. Mower

Begin juni ontving brigadegeneraal Joseph Mower een bevel van generaal-majoor Andrew J. Smith om Lake Village, Arkansas in te nemen. De Zuidelijke hadden te weinig middelen om de Noordelijken te verslaan in een reguliere veldslag. Daarom beperkten ze zich tot schermutselingen langs de marsroute van het Noordelijke leger.

In de vroege ochtend van 6 juni 1864 vertrok zijn strijdmacht naar hun bestemming. Al snel werden ze onder vuur genomen door Zuidelijke soldaten die enkele schoten losten om zich daarna snel terug te trekken. De Zuidelijke soldaten herhaalden dit scenario enkele malen voor ze zich opnieuw aansloten bij de Zuidelijke hoofdmacht onder leiding van kolonel Colton Greene. De Zuidelijke hoofdmacht probeerde de Noordelijke opmars verder te vertragen bij Ditch Bayou. Na hun vertragingsactie trokken de Zuidelijken zich verder terug naar Parker’s Landing. De Noordelijke opmars werd verdergezet. Ze overnachtten in Lake Village. De volgende dag werden ze opgepikt door een flottielje bij Columbia.

Bronnen[bewerken]