Slag bij Wilsele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 18 aug 2013 om 12:30. (Linkfix ivm sjabloonnaamgeving / parameterfix)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Slag bij Wilsele
Onderdeel van Boerenkrijg
Datum 1798
Locatie Wilsele, nabij Leuven
Resultaat Opstandelingen werden verrast en vluchtten weg richting Antwerpse Kempen.
Strijdende partijen
Brigands Eerste Franse Republiek
(Franse bezetter)
Leiders en commandanten
Hendrik van den Plas
(vermeend)
Brigadegeneraal Pierre Durutte

De slag bij Wilsele was een militair treffen tussen Brabantse opstandige boeren en de Franse bezetter op 27 oktober 1798.

Op 26 oktober 1798 braken de eerste rellen uit rond de stad Leuven. De Fransen werden verrast door de overmacht van de rebellerende bevolking en trokken zich terug binnen de muren van de stad Leuven. Ze vroegen versterking uit het naburige Brussel, wat de aanval van Leuven door de opstandelingen vertraagde. Uiteindelijk planden de rebellen, door de Fransen brigands genoemd, de volgende dag, 27 oktober, een aanval op Leuven.

De in Leuven verschanste Franse troepen faalden in het bezetten van alle toegangspoorten van de stad en de stad werd bestookt langs twee zijden. Te Wilsele, een toenmalige gemeente grenzende aan Leuven en tegenwoordig een deelgemeente van Leuven, kwam het tot een treffen van een groep brigands met sansculotten. De brigands werden in de rug aangevallen door een vliegende colonne van brigadiergeneraal Durutte, komende van Diest. De opstandelingen sloegen uit verwarring en angst op de vlucht, sommigen naar de Antwerpse Kempen, anderen naar Blanden.

De volgende dag, op 28 oktober, poogden de brigands opnieuw de stad Leuven te bestoken. De Boerenkrijgers werden die dag teruggedreven en gaven het beleg van Leuven definitief op.

Resultaat

De opgave van Leuven betekende een zware nederlaag. Indien Leuven kon veroverd worden samen met Mechelen, Lier, Turnhout en Diest kon men Antwerpen, Brussel en Gent afsnijden van bevoorrading.

Deze slag bij Wilsele was een vernedering voor de opstandelingen.